29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Vedeli ste, že môžete pripraviť piškótový koláč bez prášku do pečiva? Tento recept zaručene vykysne a bude mať jedinečnú chuť. Bude dokonalým základom pre torty a zákusky. Radšej si ho uložte do zápisníka.
Jednoduchý piškótový koláč pozostáva len z niekoľkých surovín, ktoré máte pravdepodobne v špajzi. Aby vyšla perfektne, nesmie byť ani suchá, ani príliš mokrá, nesmie byť príliš nadýchaná, ale zároveň ani príliš ťažká. Navyše by mala byť pevná, ale ľahká a pružná, aby poskytla pevnú oporu krému. Niekedy však napriek mnohým snahám nedopadne podľa našich predstáv.
Je možné upiecť piškótový koláč bez prášku do pečiva? Vždy je nadýchaný a chutný
Piškótový koláč je ľahké a nadýchané kysnuté cesto s rozšľahanými vajcami namiesto droždia. Rozšľahané vajcia pôsobia ako kypriaci prostriedok a dodávajú cesto nadýchanú, ľahkú štruktúru. Niekedy sa pridáva prášok do pečiva, aby sa vytvoril väčší objem, ale ako sa ukázalo, vôbec to nie je potrebné. Je dôležité, aby mali prísady použité v recepte izbovú teplotu. Základom piškótového cesta bez prášku do pečiva bude správne vyšľahaná vaječná zmes. Dávajte pozor, aby ste pri šľahaní „neprešľahali“ bielky, pretože výsledkom nebude dokonale nadýchaný koláč. Ďalšou kľúčovou zložkou je pridanie múky alebo zemiakového škrobu.
Aký je recept na piškótový koláč? Tajomstvo spočíva v správne vyšľahaných bielkach.
Ak plánujete upiecť tortu na špeciálnu príležitosť, výborne sa vám bude hodiť recept na piškótový koláč bez prášku do pečiva. Pripravte si obdĺžnikovú formu s rozmermi 36x25x6 cm alebo tortovú formu s priemerom 25 cm. Potrebujete len 4 prísady:
- 5 slepačích vajec veľkosti L – nezabudnite použiť vajcia izbovej teploty, pretože sa ľahšie šľahajú.
- 200 g cukru – na tento recept je ideálny jemný kryštálový cukor alebo práškový cukor, pretože sa rýchlejšie rozpúšťa.
- 150 g hladka múka typu T 650 – múka s nízkym obsahom bielkovín poskytuje ľahší a jemnejší výsledok pečenia.
- 50 g zemiakovej múky – koláč je po upečení nadýchanejší a mäkší ako piškótový koláč len z pšeničnej múky.
- Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru, kým zmes nie je svetlá a aspoň trikrát väčšia. Väčšina cukrových granúl by sa mala úplne rozpustiť.
- Z bielkov vyšľahajte lesklé pusinky s tuhými vrcholmi. To je tajomstvo pekného, vysokého a ľahkého koláča.
- Teraz opatrne pridajte pusinky do žĺtkovej zmesi v 3 etapách. Bude jednoduchšie pridávať bielky postupne.
- Potom postupne pridávajte múku a zemiakovú múku, aby bol koláč pekný a hladký. Opatrne premiešajte stierkou, kým sa prísady nespoja.
- Na vymastený plech vyložený papierom na pečenie nalejte piškótové cesto a zarovnajte ho.
- Pečieme približne 40 minút alebo kým nie je suché, pri teplote 165 – 170 stupňov.
Po vybratí z rúry piškótový koláč z výšky asi 30 cm spustíme na zem a necháme vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie
Už nie strúhanka. Teraz sa touto prísadou vysype forma na piškótový koláč. Poteší svojou vôňou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.