30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Mateusz Feliksik).
Myslíte si, že sa nič nevyrovná klasickým lasagniam? Namiesto talianskej pochúťky si doprajte zapečený pokrm, v ktorom kraľuje obľúbená slovenská zelenina. K zemiakom samozrejme patrí hustá a krémová kaša z jarnej zeleniny a syrová kôrka, ktorá po zapečení chutí a vyzerá ešte lepšie.
V domácom menu nechýbajú šikovné recepty, ktoré sú jednoduché, lacné a hlavne neskutočne chutné. Medzi nimi vyniká zemiakový nákyp, ktorý však medzi vrstvami skrýva oveľa viac chutných ingrediencií. Táto kombinácia prinúti každého pýtať si ďalšie!
Tento nákyp chutí lepšie ako klasické lasagne. Pripravíte ho so zemiakmi a špenátom
Príprava šialeného nákypu je nielen spôsob, ako využiť zvyšky z chladničky, ale aj expresná metóda na obed alebo teplú večeru. Môžete ho založiť na sezónnej zelenine, cestovinách alebo dokonca ryži, ale nič sa nevyrovná zemiakovej klasike, ktorú tentoraz trochu vylepšíme.
Zemiakový nákyp z nášho receptu obsahuje okrem plátkov zeleniny aj lahodnú omáčku na báze špenátu, ktorá je poliata syrovou kôrkou. Takáto kombinácia bude chutiť každému a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Zaujímavé je, že recept vám zaberie veľmi málo času a len pár drobných – všetky ingrediencie sú lacné a väčšinu z nich ľahko nájdete v domácej špajzi, bez toho aby ste museli vyjsť z domu.
Recept na zemiakový nákyp so špenátom a syrovou knedľou
Ingrediencie:
- Kilogram zemiakov,
- 350 g čerstvého špenátu,
- mrkva,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2/3 lyžice olivového oleja,
- 2 PL hladkej múky,
- 300 ml mlieka,
- mozzarella,
- 250 ml 30% smotany,
- 50 g masla,
- soľ,
- korenie, muškátový oriešok.
Spôsob prípravy:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky – môžete na to použiť mandolínu alebo ostrý nôž.
- Plátky uvarte v osolenej vode. Scedíme ich a vložíme do misy. Tip – zemiaky môžu byť mierne nedovarené, ale je dôležité, aby sa nerozpadli.
- Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte maslo a dva strúčiky cesnaku pretlačené cez lis.
- Po niekoľkých minútach pridajte nastrúhanú mrkvu. Celé to niekoľko minút smažte, kým mrkva mierne nezmäkne.
- Potom pridajte múku, smotanu a mlieko. Všetko dobre premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni.
- Po chvíli pridajte špenát nakrájaný na menšie kúsky a všetko korenie. Dusíme asi 10 minút – omáčka by mala byť pomerne hustá.
- Polovicu uvarených zemiakov vložíme do plechu vymasteného olivovým olejom. Zeleninu prelejte špenátovou omáčkou a opäť na ňu naaranžujte vrstvu zemiakov a omáčky. Prikryte natrhanou mozzarellou.
- Zapekajte pri teplote 200 stupňov 30-40 minút. Po tomto čase by mal byť syr pekne hnedý a roztavený. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto ste cuketu ešte nejedli. Urobte lasagne so šunkou a syrom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.