30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/RitaE).
Banány sú nielen chutným občerstvením, ale aj bohatým zdrojom draslíka a vitamínov. Niektorí ľudia sa pýtajú, či stupeň zrelosti a farba šupky ovplyvňujú naše zdravie? Tu je to, čo hovoria odborníci.
Banány sú nielen chutné, ale predovšetkým zdravé, preto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička – aj deťom. Obsahujú veľké množstvo draslíka, ktorý je kľúčový pre udržanie acidobázickej rovnováhy a správne fungovanie nervového systému.
Keď si ich kupujete v obchode, zaujíma vás, ktoré sú tie najzdravšie? Pre mnohých ľudí je indikátorom farba šupky – čím je tmavšia, tým sú banány zrelšie. Ale naozaj na tom záleží? Odborníci vyvracajú pochybnosti.
Banánová šupka s dozrievaním ovocia stmavne, od tmavozelenej cez svetložltú až po tmavohnedú. Profesor Sven-David Müller, odborník na výživu, v magazíne FITBOOK vysvetľuje, že hnedé škvrny na šupke sú výsledkom fermentácie v ovocí. Ak má však banán len niekoľko takýchto škvŕn, neexistujú žiadne kontraindikácie na jeho konzumáciu.
Bez ohľadu na stupeň zrelosti zostáva obsah minerálov ako draslík a horčík nezmenený. Zmena sa však môže týkať množstva vlákniny – čím je ovocie zrelšie, tým menej jej obsahuje, čo ovplyvňuje jeho priaznivý vplyv na tráviaci systém.
Profesor zdôrazňuje, že by sme nemali jesť banány, ktoré vo vnútri zhnedli (t. j. spustili proces fermentácie) a úplne nedozreté, zelené banány.
„Sú ťažko stráviteľné (pozn.red.: nezrelé a zelené banány) a stále môžu obsahovať jemné jedy, ktoré sa neutralizujú až zrením“
– hovorí profesor Sven-David Müller.
Môžu spôsobovať tráviace problémy a obsahovať toxíny, ktoré sa neutralizujú až počas procesu dozrievania.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyplavia z tela usadeniny a postarajú sa o srdce. Výhody, ktoré prináša ich konzumácia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.