30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iMarzi).
Skôr ako sa v obchodoch objavia pravé slovenské jahody, oplatí sa vopred naplánovať zoznam dezertov, ktoré by sme z nich chceli pripraviť. Takto nám neunikne žiadna jahodová pochúťka. Sladké a šťavnaté plody sa dokonale hodia k hustému syru mascarpone. Naša rada znie: začnite touto kombináciou, aby ste sa mohli pochváliť svojimi cukrárskymi výtvormi. Predstavujeme tri mimoriadne jednoduché, ale pôsobivé dezerty pre všetkých – skúsených aj začiatočníkov.
Jahodové tiramisu
Sezóna jahôd sa pomaly začína a už o pár chvíľ nás privíta pohľad na lahodné koláče a dezerty, v ktorých hrá toto šťavnaté ovocie hlavnú úlohu. Jednou z najchutnejších pochúťok je jahodové tiramisu. Ide o dezert, ktorý je zaujímavou alternatívou k tradičnej talianskej pochúťke, v ktorej sú jasne badateľné kávové tóny. Toto sladké občerstvenie sa dá pripraviť v tortovej forme, ako aj v jednoduchom pohári alebo poháriku.
Prísady na jahodové tiramisu:
- 3 vajcia
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- ¾ šálky silného espressa
- 2 lyžičky likéru amaretto
- 150 g jahôd
- 200 g dlhých talianskych piškót
- kakao bez cukru
- čerstvé ovocie a lístky mäty na ozdobu
Príprava jahodového tiramisu:
- V suchej a čistej miske vyšľahajte tri bielky, pridajte štipku soli a začnite ich šľahať do tuhej peny.
- V samostatnej miske zmiešajte žĺtky s uvedeným množstvom cukru. Nakoniec by mala byť zmes dokonale nadýchaná a bledožltej farby.
- Do žĺtkovo-cukrovej zmesi postupne pridávajte mascarpone a v každej porcii premiešajte.
- Zmes mascarpone ochutíme dvoma lyžičkami amaretta a opatrne pridáme tuho vyšľahané bielky.
- Piškóty mierne namočené do vychladnutej kávy položte na dno vysokých pohárov alebo pohárikov.
- Ďalšiu vrstvu tvoria na kocky nakrájané jahody a potom zmes mascarpone. Postup opakujeme, kým poháre nie sú úplne naplnené.
- Takto pripravené jahodové tiramisu hojne posypte tmavým kakaom a vložte do chladničky na minimálne dve hodiny.
- Jahodové tiramisu podávajte s čerstvým ovocím a lístkami mäty. Dobrú chuť!
Krehký koláč s jahodami a mascarpone
Všetci milovníci jahôd netrpezlivo čakajú na chvíľu, keď sa obchody a miestne stánky zaplnia šťavnatým červeným ovocím. Práve teraz sa zíde mixér na prípravu osviežujúceho kokteilu. Zo zákutí kuchynských skriniek vytiahneme tortovú formu, aby sme vytvorili krehké cesto naplnené až po okraj sladkým krémom mascarpone. Vrch treba ozdobiť chutným ovocím.
Prísady na krehké cesto:
- 300 g pšeničnej múky
- 150 g masla
- 1 vajce
- 3 lyžice práškového cukru
Ingrediencie na krém:
- 250 g syra mascarpone
- 200 g 30 % smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 400-500 g jahôd
Príprava krehkého koláča s jahodami a mascarpone:
- Do misky preosejeme pšeničnú múku, pridáme tri lyžice práškového cukru a studené a na kocky nakrájané maslo.
- Začnite dané ingrediencie miesiť v rukách, kým sa nevytvorí mrvenička podobná drobenke.
- V ďalšom kroku pridajte vajce, pokračujte v miesení rukami a vytvorte hladkú guľu. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Preneste ho do vymastenej koláčovej formy, dno popichajte vidličkou a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C 15 – 20 minút.
- Studenú 30 % smotanu vyšľaháme do tuha, potom pridáme syr mascarpone zmiešaný s práškovým cukrom.
- Krém natrieme na upečený a vychladnutý korpus. Vrch torty ozdobíme jahodami rozkrojenými na polovice.
- Jahodový koláč vychladíme v chladničke a podávame ako dezert k popoludňajšej káve. Dobrú chuť!
Palacinky s jahodami a syrom mascarpone
Do dokonalého palacinkového cesta sa ľahko zmestí aj tá najbohatšia náplň. V mnohých domácnostiach sa palacinky tradične podávajú so sladkým tvarohom alebo v slanej verzii so šampiňónmi a syrom. Začiatok sezóny jahôd je ideálnou príležitosťou skombinovať voňavé ovocie so syrom mascarpone a ukryť ho do vláčnej palacinky. Recept je mimoriadne jednoduchý a výsledok je ako z najlepšej cukrárne.
Prísady na palacinkové cesto:
- 1 šálka pšeničnej múky
- 3 stredne veľké vajcia
- 1 pohár mlieka
- 1 pohár perlivej vody
- 4 lyžice rastlinného oleja
- ½ čajovej lyžičky cukru
- štipka soli
Ingrediencie na krém:
- 250 g syra mascarpone
- 1 čajová lyžička cukru s vanilkou
- 250 g jahôd
- ½ šálky 30 % smotany
- niekoľko lístkov čerstvej mäty
Príprava palaciniek s jahodami a syrom mascarpone:
- Do misy preosejeme šálku múky, rozšľaháme tri vajcia, zalejeme vodou a mliekom a osolíme.
- Nakoniec pridajte olej a dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
- Rozpáľte panvicu na horáku, naberačkou do nej nalejte cesto a smažte ho z obidvoch strán dozlatista.
- Upečené palacinky preložíme na tanier a pripravíme si jahodovo-mascarponovú náplň.
- Do misky vložíme syr mascarpone, pridáme lyžičku vanilkového cukru a dôkladne premiešame.
- Umyté a osušené jahody nakrájame na plátky a zmiešame s nadrobno nasekanými lístkami mäty.
- Na každú palacinku dáme lyžicu syrovej hmoty, rozotrieme, posypeme jahodami a mätou a zrolujeme alebo zložíme do trojuholníka.
- Takto pripravené palacinky s jahodami a mascarpone chutia výborne teplé aj studené. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom, ozdobiť šľahačkou alebo čokoládovou polevou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lákavé sladké palacinky – recept s čokoládou a banánmi. Ich chuť si jednoducho zamilujete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.