30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Andres Ayrton).
Tieto plody sa v slovenských obchodoch nachádzajú častejšie v sušených verziách, no sú dostupné aj v čerstvej forme. V slovenských supermarketoch ich možno nájsť hlavne v sezóne od júla do novembra. Ak na ne narazíte, oplatí sa bez váhania pridať pár kúskov do košíka. Ale prečo? Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.
Figy sú nielen chutné, ale aj zdrojom cenných vitamínov a minerálov. Budú tiež skvelým doplnkom vášho jedálnička, ak plánujete zhodiť pár kíl navyše. V prvom rade obsahujú veľké množstvo vlákniny.
Diétna vláknina je skupina látok, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní ľudského tráviaceho systému. Vláknina ovplyvňuje črevné steny, stimuluje ich prekrvenie a urýchľuje peristaltické pohyby. Preto sa jej hovorí „prachovka na črevá“, ktorá ich účinne čistí od usadenín. Pomáha tak udržiavať dobrý stav črevnej mikroflóry.
Vláknina absorbuje vodu a vypĺňa steny žalúdka. Tým sa znižuje pocit hladu a cítime sa dlhšie sýti. To nám zase uľahčuje udržanie štíhlej línie, pretože napríklad medzi jedlami nemáme chuť maškrtiť. Vláknina tiež prispieva k zníženiu vstrebávania cholesterolu, znižuje krvný tlak a potrebu inzulínu.
Figa však nie je len vláknina, ale aj vyššie spomínané vitamíny a minerály. Obsahuje veľa vápnika, ktorý je zodpovedný za vývoj a stav našich zubov a kostí. Je tiež bohatým zdrojom zinku, ktorý posilňuje imunitu. Je vhodné dodať, že zinok sa „stará“ aj o stav našej pokožky, nechtov a vlasov, pretože sa podieľa na tvorbe keratínu – zodpovedného za štruktúru vlasov a spomaľuje vypadávanie vlasov.
Figy sú chutné a zdravé. Sú bohaté na vitamíny a minerály
Čo ešte? Figy obsahujú aj horčík a draslík. Prvý z nich má veľký význam pre tzv. „srdciarov“, pretože reguluje nervovosvalovú dráždivosť znížením vedenia signálu, čo zabraňuje nerovnomernému a zrýchlenému tepu srdca. Pôsobí tiež spazmolyticky na cievy, čím chráni pred nedokrvením, ischemickou chorobou srdca a hypertenziou.
Rovnako dôležitý je aj draslík. Podieľa sa na procese spaľovania sacharidov a bielkovín. Ovplyvňuje okysličenie mozgu a všetkých buniek nášho tela, preto je nevyhnutným prvkom, ktorý zabezpečuje správne fungovanie svalov.
Skutočné bohatstvo všetkých živín nájdete v surových figách, preto je najlepšie jesť tieto plody v tejto forme. Figy sú bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselina listová), ktoré regulujú krvný obeh, ovplyvňujú trávenie, hormonálnu rovnováhu a imunitu.
Obsahujú tiež vitamín A, ktorý pôsobí ako antioxidant, ktorý bojuje proti účinkom voľných radikálov zodpovedných za proces starnutia. Okrem toho figy obsahujú vitamíny C, E a K.
Strata váhy. Ako sa vyhnúť chybám?
Nezabúdajme však na istý základný princíp. Jednoduché jedenie fíg alebo akéhokoľvek iného produktu vás automaticky neprinúti schudnúť. Aby bol proces zhadzovania zbytočných kilogramov efektívny a hlavne bezpečný pre naše zdravie, musí sa podieľať viacero faktorov: pravidelná pohybová aktivita vhodne zvolená našim možnostiam a potrebám, duševná hygiena, odbúravanie stresu a vyvážená strava, bohatá vo všetkých potrebných živinách. Skôr ako sa pokúsime schudnúť, mali by sme sa poradiť s lekárom a vykonať potrebné krvné testy a kontroly.
Skôr ako natrvalo zaradíme figy (alebo akýkoľvek iný produkt) do našej stravy, mali by sme sa uistiť aj o tom, že na ne nemáme potravinovú alergiu. Potom by sa takýto produkt mal čo najskôr vylúčiť z našej stravy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krotiteľ hmotnosti. Jedzte jedno denne a sledujte, ako sa tá vaša znižuje
Koľko vody by ste mali vypiť denne, aby ste schudli? Vôbec nie 1,5 litra. Môžete jesť až 22% menej
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.