1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ráno začínané šálkou obľúbenej kávy je to pre mnohých takmer rituálom. Slováci do tohto nápoja čoraz častejšie pridávajú koreniny, ktoré nielenže zlepšujú jeho chuť, ale aj jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Zistite, prečo sa oplatí piť kávu so škoricou. Ukazuje sa, že má skvelý účinok na organizmus.
Každý vie, že škorica, ako korenie, je skvelá na zahriatie. Jej vôňa a chuť stimulujú zmysly a spríjemňujú chladné dni. Dá sa však použiť nielen na prípravu chutných koláčikov, ale aj na prípravu povzbudzujúceho nápoja. Prečo by ste mali piť kávu so škoricou? A prečo sú v tomto prípade veľmi dôležité pomery zložiek?
Prečo piť kávu so škoricou
Stojí za to pozrieť sa na výživové hodnoty a vlastnosti zložiek nápoja, aby ste zistili, prečo sa oplatí piť kávu so škoricou. V prvom rade je káva zdrojom kofeínu, ktorý nielen povzbudzuje, dodáva energiu a ovplyvňuje efektívnejšie fungovanie orgánov, ale tiež zrýchľuje metabolizmus a účinne potláča chuť do jedla. Na druhej strane korenie stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím zabraňuje jeho prudkému nárastu. Následne v dôsledku kombinácie týchto dvoch potravín telo nepociťuje silnú chuť na občerstvenie, čo pomáha pri chudnutí.
Ďalšou zdraviu prospešnou vlastnosťou tohto nápoja je, že podporuje správnu činnosť srdca. Káva je bohatá na antioxidanty, ktoré znižujú negatívne účinky oxidačného stresu a voľných radikálov, pôsobia proti starnutiu organizmu a vzniku civilizačných ochorení vrátane aterosklerózy alebo cukrovky. Pravidelný prísun antioxidantov v strave pomôže znížiť nadmerne vysoký cholesterol a krvný tlak.
Káva so škoricou je navyše skvelým nápojom na zimu. Korenie pomáha zahriať telo zvnútra a má antivírusové a antibakteriálne účinky. Pridanie trochy škorice do nápoja posilňuje vašu imunitu, ale tiež zlepšuje koncentráciu, činnosť mozgu a znižuje pocit únavy.
Nevýhody pitia kávy so škoricou
Po prečítaní, prečo by ste mali piť kávu so škoricou, by nikto nemal mať pochybnosti o tom, že ide o zdravý a bezpečný nápoj pre človeka. Dokonca sa pije denne, neuškodí, ale pod jednou podmienkou. Dôležitá je striedmosť v podávaných denných dávkach.
Pri nadmernej konzumácii môže toto korenie poškodiť pečeň alebo viesť k vzniku vredov. Kumaríny obsiahnuté v škorici, ktoré sa užívajú v príliš veľkých dávkach, môžu poškodiť orgány. Ak však do veľkej šálky čiernej kávy pridáte maximálne jednu čajovú lyžičku škorice, nemali by ste sa sťažovať na žiadne ťažkosti. Ak plánujete konzumovať nápoj každý deň, jednoducho doň nasypte pol čajovej lyžičky škorice, alebo aj o niečo menej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bojuje proti bolesti a kožným problémom. Nie je to liek, ale niečo, čo máte v kuchyni
Pite pred spaním a sledujte, ako vaša váha klesá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.