1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Jason Villanueva/Bojsha).
Ráno začínané šálkou obľúbenej kávy je pre mnohých takmer rituálom. Slováci do tohto nápoja čoraz častejšie pridávajú koreniny, ktoré nielenže zlepšujú jeho chuť, ale aj jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Zistite, prečo sa oplatí piť kávu so škoricou. Ukazuje sa, že má skvelý účinok na organizmus.
Každý vie, že škorica – ako korenie – je skvelá na zahriatie. Jej vôňa a chuť stimulujú zmysly a spríjemňujú chladné dni. Dá sa však použiť nielen na prípravu chutných koláčikov, ale aj povzbudzujúceho nápoja. Prečo piť kávu so škoricou? A prečo sú v tomto prípade veľmi dôležité pomery zložiek?
Prečo piť kávu so škoricou?
Stojí za to pozrieť sa na výživové hodnoty a vlastnosti zložiek nápoja, aby ste zistili, prečo sa oplatí piť kávu so škoricou. V prvom rade je káva zdrojom kofeínu, ktorý nielen povzbudzuje, dodáva energiu a ovplyvňuje efektívnejšie fungovanie orgánov, ale tiež zrýchľuje metabolizmus a účinne potláča chuť do jedla. Na druhej strane korenie stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím zabraňuje jeho prudkému nárastu. Následne v dôsledku kombinácie týchto dvoch potravín telo nepociťuje silné chute a chuť na občerstvenie, čo pomáha pri chudnutí.
Prečo piť kávu so škoricou? Ďalšou zdraviu prospešnou vlastnosťou tohto nápoja je, že podporuje správnu činnosť srdca. Káva je bohatá na antioxidanty, ktoré znižujú negatívne účinky oxidačného stresu a voľných radikálov, pôsobia proti starnutiu organizmu a vzniku civilizačných ochorení vrátane aterosklerózy alebo cukrovky. Pravidelný prísun antioxidantov v strave pomôže znížiť nadmerne vysoký cholesterol a krvný tlak.
Navyše káva so škoricou je skvelým nápojom na zimu. Korenie pomáha zahriať telo zvnútra a má antivírusové a antibakteriálne účinky. Pridanie štipky škorice posilňuje imunitu, ale tiež zlepšuje koncentráciu, činnosť mozgu a znižuje pocit únavy.
Nevýhody pitia kávy so škoricou
Po prečítaní dôvodov, prečo by ste mali piť kávu so škoricou, by nikto nemal pochybovať o tom, že ide o zdravý a bezpečný nápoj pre človeka. Dokonca sa pije denne, neuškodí, ale pod jednou podmienkou. Dôležitá je striedmosť v podávaných denných dávkach.
Korenie konzumované v nadmernom množstve môže poškodiť pečeň alebo viesť k vzniku vredov, napríklad ústnych. Kumaríny obsiahnuté v škorici, užívané v nadmerných dávkach, môžu poškodiť orgány. Ak však do veľkej šálky čiernej kávy pridáte maximálne jednu plochú čajovú lyžičku škorice, nemali by ste sa sťažovať na žiadne ťažkosti. Ak plánujete nápoj konzumovať každý deň, jednoducho doň nasypte pol čajovej lyžičky (alebo aj o niečo menej) korenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte štipku aromatického korenia. Jednoduchý recept na jesennú kávu je hitom
Pridajte tieto dve zložky do kávy. Kilogramy poletia dole a vaše boky zmiznú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.