1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Jahodovo-želé koláč je na jednej strane jeden z najklasickejších domácich koláčov a na druhej strane jeden z tých, na ktoré sa na jar najviac teším. Nadýchaný piškótový koláč a voňavé jahody spolu dokonale ladia a dokonalým doplnkom tohto dua je ovocné želé. Takýto dezert rozjasní aj ten najpochmúrnejší deň a smútky sa rozplynú po prvom súste.
Koláč s jahodami je neoddeliteľným spoločníkom jari a leta. Na jeho prípravu nemusíte čakať až do júna na sloveské jahody zo zeme, ktorých chuť je nepochybne najlepšia. Menej trpezliví milovníci jahôd môžu použiť aj jahody, ktoré sú už dostupné v obchodoch. Aj keď ešte nemajú dokonalú chuť, v kombinácii s obláčikovo jemnou piškótou a sladkým ovocným želé tvoria fantastické trio.
Tento dezert je veľmi jednoduchý. Rúru budete potrebovať len raz. Potom sa o zvyšok práce postará chladnička. Dokonca sa ani príliš neunavíte. Po rýchlej príprave si môžete sadnúť na pohovku a oddávať sa sladkému snívaniu, zatiaľ čo budete čakať, kým koláč s jahodami a želé dosiahne správnu konzistenciu.
Jahodový a želé koláč recept
Ingrediencie:
Na piškótový koláč:
- 4 veľké vajcia,
- 70 g cukru,
- 100 g pšeničnej múky,
- 50 g zemiakovej múky,
- štipka soli.
Na krém:
- 1/2 šálky práškového cukru,
- 1/4 šálky mlieka,
- 1/4 šálky vriacej vody,
- 600 g studeného smotanového syra,
- balíček vanilkového cukru,
- lyžička želatíny.
Nahor:
- 500 g čerstvých jahôd,
- 2 jahodové želé.
Spôsob prípravy:
Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a začnite pripravovať piškótový koláč. Bielka vyšľaháme do tuhej peny a medzitým pridáme trochu soli. Potom postupne pridávajte cukor. Robte to pomaly, je dôležité nesypať všetok práškový cukor naraz. Neprestávajte šľahať. Keď sa krém začne lesknúť, pridajte jeden žĺtok, miešajte asi pol minúty, pridajte ďalší, opäť miešajte a tak ďalej, kým nevyšľaháte všetky štyri.
V druhej miske zmiešajte preosiatu múku. Postupne ich, rovnako ako práškový cukor, pridávajte do bielkovej peny. Celý čas miešajte na stredných otáčkach mixéra. Keď sa zmes spojí, nalejte ju do formy vyloženej na dne papierom na pečenie. Okamžite vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť.
Medzitým, kým sa pečie piškótový koláč, pripravte krém. V hrnci zalejte želatínu vriacou vodou. Premiešajte a nechajte niekoľko minút odstáť, potom prilejte mlieko a znova premiešajte. Nechajte vychladnúť.
V miske vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom a vanilkou do peny. Potom postupne, po lyžiciach, prilievajte obsah hrnca (je dôležité, aby želatína vychladla, inak môže v kréme vytvoriť nechutné hrudky). Miešajte, kým sa hmoty nespoja. Potom krém nalejte na vychladnutý piškótový koláč. Vložte do chladničky na približne 40 minút.
Teraz je čas na želé. Rozpustite ich v horúcej vode a počkajte, kým vychladnú. Potom ho vložte do chladničky a nechajte ho tam, kým nezačne tuhnúť.
Jahody umyte, odstráňte stopky. Ovocie prekrojte na polovicu a poukladajte na krém. Zalejeme nastavovacím želé a celý koláč s jahodami a želé opäť vložíme do chladničky, aby stuhli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.