02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga).
V záhradách vyrástla prvá rebarbora a to znamená, že sezóna kysnutých koláčov sa práve začala. Nie je nič chutnejšie ako teplý kysnutý koláč s maslovou a sladkou drobenkou. Jej pridanie dodá mäkkému cestu trochu vítanej chrumkavosti. Ako pripraviť dokonalú drobenku?
Drobenka je skvelým doplnkom do kysnutého cesta alebo sezónneho ovocia. Jej jemná, maslová chuť dopĺňa naše dezerty a vyzerá veľmi esteticky. Jej príprava si vyžaduje veľmi málo času a námahy a zvládne ju aj začínajúci cukrár.
Čo potrebujete na prípravu drobenky? Môžete si ju pripraviť za pár okamihov
Tradičnú drobenku si môžete pripraviť len z 3 ingrediencií. Nie je dobré ju príliš komplikovať alebo robiť ju efektne, preto sa oplatí držať sa základného receptu. Na jej prípravu potrebujete:
- 150 g múky
- 75 g masla priamo z chladničky
- 75 g cukru
Drobenku je dobré miesiť na doske na pečenie, ktorá uľahčí spojenie všetkých ingrediencií. Ak ju nemáte, postačí vám veľká misa. Preneste do nej múku, na kocky nakrájané studené maslo a cukor. Prstami cesto roztlačte tak, aby ste získali sladké hrudky. Drobenku nasypte na cesto alebo na plech a upečte do zlatista.
Ako pripraviť drobenku? Týmto chybám sa treba vyhnúť
Hoci je recept jednoduchý, mnoho ľudí robí pri príprave drobenky chyby. Nie je prekvapením, že vyjde nechutná a niekedy je na tanieri sklamaním. Často robíme chybu v množstve masla, ktoré pridávame. Ak pridáme príliš málo masla, drobenka je tvrdá ako kameň, zatiaľ čo ak pridáme príliš veľa masla, počas pečenia sa roztopí a nezostane po nej prakticky ani stopa. Drobenka bude tvrdá aj vtedy, ak pridáme príliš veľa múky. V tomto prípade ju však môžete zachrániť pridaním trochy mlieka do cesta. To vám pomôže dosiahnuť požadovanú konzistenciu.
Ak pridáte príliš veľa cukru, vznikne mdlá drobenka. Nepreháňajte to s ním, pretože nám môže účinne pokaziť koláč. Na rozbitie sladkosti môžete použiť trochu soli. Najlepším riešením je ochutnať drobenku už počas jej prípravy. Potom upravíte chuť podľa seba a uistíte sa, že je v nej práve to správne množstvo cukru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou
Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.