2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto).
Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť a vôňu. Málokto však venuje pozornosť tomu, že táto príloha ku grilovaniu nás môže poriadne vykŕmiť.
Krásne počasie je vhodné na grilovanie. Ak však chcete, aby ste príliš nepribrali, musíte byť opatrní. Väčšina z nás počíta kalórie klobásy alebo mäsa, ale zabúda, že aj marináda je „za vodou“.
Marináda na grilovanie – radšej si dávajte pozor. Pridáva kalórie ako blázon
Pri príprave marinády na grilované mäso a zeleninu mnohí z nás používajú veľmi kalorické prísady. Väčšinou ide o repkový alebo olivový olej, ale aj ďalšie prísady – cukor, med, javorový sirup. A hoci sú skvelé na zvýraznenie chuti, ich častá konzumácia a veľké množstvo sa môže odraziť na našej hmotnosti.
Ak sa tomu chceme vyhnúť, mali by sme sa vyhýbať marinádam na báze majonézy, ale aj tým, ktoré obsahujú veľa oleja, soli alebo cukru (napríklad marináda na grilovanie). Treba si uvedomiť, že nejde len o hmotnosť, ale aj o naše zdravie. Veľké množstvo tuku, soli alebo cukru sa môže podpísať na našom zdraví. Preto sa oplatí používať náhrady.
Zdravá marináda na grilované mäso? Tieto možnosti budú oveľa lepšie
Hoci môže byť ťažké pripraviť úplne zdravú marinádu na grilovanie, oplatí sa staviť na náhrady, ktoré budú aspoň o niečo menej kalorické a zdravšie. Majonézu môžete pokojne nahradiť prírodným jogurtom. Cukor a med možno nahradiť nízkokalorickými sladidlami, ako je erytrol alebo ksylitol. Namiesto zvýrazňovačov chuti zvoľte bylinky a prírodné koreniny.
Stojí za to si uvedomiť, že netreba kupovať hotové uhorky, ale pripraviť si ich sami. Potom môžeme kontrolovať zloženie a kalorickú hodnotu. Takto sa vyhneme nezdravým prísadám a postaráme sa len o prírodné produkty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Radšej sa vzdajte používania tejto položky na grile a nahraďte ju zdravšou.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.