03.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeterVrabel).
Recept na kotlík mám doma už celé generácie. Recept kedysi pripravoval môj pradedo. Roky sa toho neochvejne držíme. Na rodinných stretnutiach nesmie chýbať a zo stola zmizne ako prvý.
Kotlík alebo hrniec na guláš je tradičná varná nádoba, ktorá je široko používaná v mnohých kuchyniach po celom svete, obzvlášť obľúbená v regionálnych kuchyniach ako je maďarská a rumunská. Jedlo, ktoré sa pripravuje v tejto nádobe, sa často nazýva jednoducho „kotlík“. Receptov na prípravu takýchto jedál je veľa, no ten najlepší pripravil môj pradedo pred mnohými rokmi.
Ideálny kotlík? Toto jedlo musíte mať na párty s rodinou a priateľmi
Na prípravu kotlíka, ktorý bude ideálny na gril párty, budeme potrebovať niekoľko ingrediencií:
- 1 kg bravčového mäsa (napr. šunka, pliecko), nakrájaného na kocky;
- 500 g vidieckej klobásy, nakrájanej na plátky;
- 2 cibule a 3 nasekané strúčiky cesnaku;
- 3 mrkvy, nakrájané na plátky;
- 3 stredné zemiaky, nakrájané na kocky;
- 1 plechovka nakrájaných paradajok;
- 1 plechovka paradajkového pretlaku.
Okrem toho by sme mali mať pripravenú aj lyžicu sladkej papriky a rasce, olej na vyprážanie, 1 liter zeleninového bujónu alebo vody, podľa chuti aj korenie a soľ.
Najlepší kotlík? Recepty sú rôzne, ale ja používam len jeden
Pred rokmi môj pradedo pripravil recept na kotlík, ktorý dodnes používa celá moja rodina. Spôsob prípravy sme rokmi nemenili. Varenie začneme zohriatím oleja v liatinovom hrnci. Potom pridajte nakrájané mäso a klobásu a opečte, kým dobre nezhnedne. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, potom počkajte, kým nebudú mäkké a mierne zlatisté. Teraz pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a znova počkajte niekoľko minút.
Nakoniec pridáme nakrájané paradajky aj so šťavou, paradajkový koncentrát, sladkú papriku, rascu, soľ a korenie podľa chuti. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Poslednou fázou je kotlík prikryť pokrievkou a variť na miernom ohni asi 1-2 hodiny, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké a chute dobre spojené. Z času na čas premiešajte, aby sa jedlo neprilepilo na dno. Dobrú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.