4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MR.RAWIN TANPIN).
Ľadová káva je dobrota dva v jednom. V prvom rade – skvelý spôsob osvieženia v teplých dňoch a fantastický dezert, keď máte chuť na niečo sladké. Recept na ľadovú kávu je jednoduchý a nemusíte míňať veľa Eur v kaviarňach – tú najlepšiu ľadovú kávu si môžete pripraviť doma. Užitočné budú dve koreniny.
Ľadová káva je v horúcich dňoch skutočnou spásou, okamžite osvieži a príjemne „nakopne“. Ale kto hovorí, že ľadovú kávu môžete piť len vtedy, keď sa z neba valia horúčavy? Nuž, ľadová káva uvoľňuje toľko hormónov šťastia, že by ste ju mali piť vždy, keď na ňu máte chuť. Našťastie, príprava ľadovej kávy je triviálna a nemusíte stáť v rade v sieti kaviarní alebo v cukrárňach, aby ste si mohli vychutnať sladký studený nápoj. Všetko, čo doma potrebujete, je káva (a my predpokladáme, že ju máte), ľad, voda, šľahačka a zmrzlina a dve korenia. Trocha škorice a vanilkovej esencie vám dá nadobro zabudnúť na drahé kávy v kaviarňach.
Ľadová káva – recept na horúce počasie a na dezert
Ingrediencie:
- 1 pohár mlieka alebo rastlinného nápoja,
- 2 ploché čajové lyžičky instantnej kávy,
- pol čajovej lyžičky škorice,
- pol čajovej lyžičky vanilkovej esencie,
- cukor podľa chuti (odporúčame trstinový cukor),
- navyše trochu šľahačky alebo kopček vanilkovej zmrzliny,
- niekoľko kociek ľadu.
Ako pripraviť ľadovú kávu? Spôsob prípravy:
- Kávu nasypte do pohára a zalejte ju asi 50-70 ml vriacou vodou. Ak sladíte, pridajte cukor a premiešajte. Odstavte, aby úplne vychladla. Potom ju vložte na 30 minút do chladničky.
- Do misky mixéra nalejte mlieko, pridajte škoricu, vanilkovú esenciu a vychladnutú kávu. Všetko chvíľu mixujte a potom pridajte kocky ľadu, aby ste ich mierne rozdrvili. Kocky môžete vložiť aj celé – ak chcete.
- Hotovú kávu nalejte do pohára a ozdobte šľahačkou alebo kopčekom zmrzliny. Vrch posypte škoricou alebo nastrúhanou horkou čokoládou. Podávajte ihneď alebo chvíľu počkajte, kým sa zmrzlina neroztopí.
Tip: Namiesto vanilkovej esencie pridajte do ľadovej kávy čajovú lyžičku tmavého kakaa. Káva bude mať intenzívnejšiu čokoládovú chuť. Potom odporúčame aj kopček čokoládovej zmrzliny. Takúto kávu si neodoprie žiadny člen domácnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smotana sa nechce vyšľahať? Pridajte do misky niekoľko kvapiek. Bude taká tuhá, že sa nepohne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.