04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski).
Májový víkend je ideálna príležitosť pripraviť si prvú (alebo ďalšiu) grilovačku v tejto sezóne. Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte vyskúšať bravčovú krkovičku. Ako ju marinovať a následne grilovať, aby bola lahodná a šťavnatá?
Bravčová krkovička je hneď po klobáske jedným z najčastejšie vyberaných druhov mäsa na grilovanie. Správne pripravená a marinovaná sa jednoducho roztopí v ústach. Bohužiaľ, základné chyby pri grilovaní môžu mať za následok namiesto šťavnatého mäsa tvrdú podrážku bez chuti. Ako to napraviť?
Čo je dobré a rýchle na grilovačku? Nielen klobása
Teplejšie a dlhšie dni nás robia oveľa ochotnejšími tráviť čas vonku. Rodinné stretnutia a párty s priateľmi sa presúvajú do záhrad a na pozemky. Pri takejto príležitosti samozrejme nesmie chýbať grilovačka naplnená dobrotami. Asi nie je nič chutnejšie ako jedlá pripravované na ohni. Medzi nimi je samozrejme najobľúbenejšia klobása, ale radi jeme aj kuracie mäso, rôznu zeleninu a dokonca aj ryby.
Nemôžete zabudnúť na krkovičku. Bohužiaľ, jej príprava môže byť problematická a pri nesprávnom vykonaní sa mäso stane bez chuti a nekonečne sa prežúva. Ako pripraviť bravčovú krkovičku tak, aby potešila svojou chuťou?
Ako urobiť dobrú marinádu na bravčovú krkovičku? Stavte na sladkú a korenistú chuť
Ešte predtým, ako bravčová krkovička pristane na grile, treba ju poriadne pripraviť. Keďže sama o sebe nemá žiadnu zvláštnu chuť, musíte použiť vhodnú, intenzívnu marinádu. V miske spolu zmiešame:
- 4 polievkové lyžice jemne pikantnej horčice (napr. sarepska),
- 2-3 lyžice dobrého medu,
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku,
- soľ a korenie,
- obľúbené korenie, odporúčame údenú papriku, feferónku a tymián alebo rozmarín,
- olivový olej,
- voliteľné: jemne nakrájaná cibuľa.
Pri kúpe bravčovej krkovičky sa snažte vyberať pomerne chudé a neprerastené mäso. Doma ju nakrájajte na rezne a jemne rozklepte, kým nebudú hrubé asi 1 cm. Potom každý kúsok z oboch strán dôkladne potrieme marinádou, vložíme do predtým použitej misky, prikryjeme fóliou a vložíme aspoň na pár hodín do chladničky, najlepšie je však začať s prípravou aj deň vopred. Vďaka tomu si môžete byť istí, že chuť marinády bude skutočne výrazná.
POZRITE TIEŽ AJ: Máte plynový gril? Nikdy to nerobte. Následky môžu byť žalostné
Ako urobiť bravčovú krkovičku na grile mäkkú a šťavnatú? Dôležitý je čas
Aj to najlepšie marinované mäso bude chutiť ako morský jazyk, ak ho grilujete nesprávne. Mnoho ľudí krkovičku necháva na grile príliš dlho, čo spôsobí, že stratí svoju šťavnatosť a jemnosť a namiesto toho bude tvrdá, suchá, vláknitá a ťažko sa prehĺta. Plátky mäsa s hrúbkou asi 1 centimeter by sa mali grilovať krátko, ale dôkladne, zvyčajne nie dlhšie ako 10 minút (pravidlo 1:10).
Ak máte radi „zuhoľnatenú chuť“, opekajte ju priamo na ohni 1-2 minúty, čím bude pekne hnedá a chrumkavá. Zvyšný čas využite na pomalé pečenie. Počas tejto doby kontrolujte, či nehorí a v prípade potreby rošt mierne nadvihnite. Nezabúdajte ju tiež pravidelne otáčať. Bravčová krkovička tak bude výnimočne jemná, aromatická a jednoducho lahodná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie
Kuracie prsia ju milujú. Pred pečením rezne namažte a už nikdy neurobíte nič iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.