Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Bravčová krkovička tvrdá ako podrážka a vláknitá? S pravidlom „1:10“ bude každá grilovačka úspešná

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski). Májový víkend je ideálna príležitosť pripraviť si prvú (alebo ďalšiu) grilovačku v tejto sezóne. Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte...

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski).

Májový víkend je ideálna príležitosť pripraviť si prvú (alebo ďalšiu) grilovačku v tejto sezóne. Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte vyskúšať bravčovú krkovičku. Ako ju marinovať a následne grilovať, aby bola lahodná a šťavnatá?

Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte vyskúšať bravčovú krkovičku. Ako ju marinovať a následne grilovať, aby bola lahodná a šťavnatá?
Foto: shutterstock/Max Bukovski

Bravčová krkovička je hneď po klobáske jedným z najčastejšie vyberaných druhov mäsa na grilovanie. Správne pripravená a marinovaná sa jednoducho roztopí v ústach. Bohužiaľ, základné chyby pri grilovaní môžu mať za následok namiesto šťavnatého mäsa tvrdú podrážku bez chuti. Ako to napraviť?

Čo je dobré a rýchle na grilovačku? Nielen klobása

Teplejšie a dlhšie dni nás robia oveľa ochotnejšími tráviť čas vonku. Rodinné stretnutia a párty s priateľmi sa presúvajú do záhrad a na pozemky. Pri takejto príležitosti samozrejme nesmie chýbať grilovačka naplnená dobrotami. Asi nie je nič chutnejšie ako jedlá pripravované na ohni. Medzi nimi je samozrejme najobľúbenejšia klobása, ale radi jeme aj kuracie mäso, rôznu zeleninu a dokonca aj ryby.

Nemôžete zabudnúť na krkovičku. Bohužiaľ, jej príprava môže byť problematická a pri nesprávnom vykonaní sa mäso stane bez chuti a nekonečne sa prežúva. Ako pripraviť bravčovú krkovičku tak, aby potešila svojou chuťou?

Ako urobiť dobrú marinádu na bravčovú krkovičku? Stavte na sladkú a korenistú chuť

Ešte predtým, ako bravčová krkovička pristane na grile, treba ju poriadne pripraviť. Keďže sama o sebe nemá žiadnu zvláštnu chuť, musíte použiť vhodnú, intenzívnu marinádu. V miske spolu zmiešame:

  • 4 polievkové lyžice jemne pikantnej horčice (napr. sarepska),
  • 2-3 lyžice dobrého medu,
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku,
  • soľ a korenie,
  • obľúbené korenie, odporúčame údenú papriku, feferónku a tymián alebo rozmarín,
  • olivový olej,
  • voliteľné: jemne nakrájaná cibuľa.

Pri kúpe bravčovej krkovičky sa snažte vyberať pomerne chudé a neprerastené mäso. Doma ju nakrájajte na rezne a jemne rozklepte, kým nebudú hrubé asi 1 cm. Potom každý kúsok z oboch strán dôkladne potrieme marinádou, vložíme do predtým použitej misky, prikryjeme fóliou a vložíme aspoň na pár hodín do chladničky, najlepšie je však začať s prípravou aj deň vopred. Vďaka tomu si môžete byť istí, že chuť marinády bude skutočne výrazná.

Doma krkovičku nakrájajte na rezne a jemne rozklepte, kým nebudú hrubé asi 1 cm.
Foto: pixabay/Hans

POZRITE TIEŽ AJ: Máte plynový gril? Nikdy to nerobte. Následky môžu byť žalostné

Ako urobiť bravčovú krkovičku na grile mäkkú a šťavnatú? Dôležitý je čas

Aj to najlepšie marinované mäso bude chutiť ako morský jazyk, ak ho grilujete nesprávne. Mnoho ľudí krkovičku necháva na grile príliš dlho, čo spôsobí, že stratí svoju šťavnatosť a jemnosť a namiesto toho bude tvrdá, suchá, vláknitá a ťažko sa prehĺta. Plátky mäsa s hrúbkou asi 1 centimeter by sa mali grilovať krátko, ale dôkladne, zvyčajne nie dlhšie ako 10 minút (pravidlo 1:10).

Ak máte radi „zuhoľnatenú chuť“, opekajte ju priamo na ohni 1-2 minúty, čím bude pekne hnedá a chrumkavá. Zvyšný čas využite na pomalé pečenie. Počas tejto doby kontrolujte, či nehorí a v prípade potreby rošt mierne nadvihnite. Nezabúdajte ju tiež pravidelne otáčať. Bravčová krkovička tak bude výnimočne jemná, aromatická a jednoducho lahodná.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie

Kuracie prsia ju milujú. Pred pečením rezne namažte a už nikdy neurobíte nič iné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento nápoj spomaľuje starnutie a pomáha pri chudnutí. Stačia dve ingrediencie a na kávu zabudnete

24.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Citrónová voda si získala obľubu ako zdravý spôsob, ako začať deň. Často sa považuje za zázračný elixír,…

Nastrúhajte, pridajte sódu bikarbónu a vyčistite záchod. Záchodová misa sa bude lesknúť

24.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sorapop Udomsri). Čo je najlepšie na čistenie toalety? V obchodoch je k dispozícii obrovský výber chemických produktov, ale najskôr…

Recept na lievance s prekvapením. Takto chutné ich nerobia v žiadnom obchode s raňajkami

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova). Lievance, ach, lievance. Existuje niečo lepšie? Možno len výhra v lotérii. Táto chuť sa však dá prirovnať…

Toto je najjednoduchší recept na chutnú omáčku k akémukoľvek mäsu. Večera zmizne zo stola za päť minút

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Ako pripravíte rýchlu, jednoduchú a univerzálnu omáčku k mäsu? Napriek tomu, že sa to zdá byť ťažké,…

Nabíjate si telefón v noci? Tu je dôvod, prečo je lepšie to nerobiť

24.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images). Nesprávne nabíjanie telefónu môže výrazne skrátiť výdrž batérie. Ponechanie zariadenia pripojené cez noc alebo jeho úplné…

Auto Trendy

Európa má novú zbraň proti rojom dronov. Rýchlo ich zničí!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Britská armáda otestovala zbraň, ktorá môže zmeniť budúcnosť obrany pred bezpilotnými lietadlami. Mikrovlnná technológia technológia RapidDestroyer dokáže v zlomku sekundy eliminovať desiatky dronov naraz, a…

Výbušná hrozba? Elektrické batérie opäť pod paľbou kritiky po ďalšom incidente v Škótsku

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Elektrické autá sú považované za budúcnosť mobility, no ich batérie môžu byť doslova časovanou bombou. Po nedávnej explózii a požiari v škótskej recyklačnej továrni sa…

Audi ukázalo svetu nový A6 sedan: najefektívnejšie spaľovacie auto vo svojej histórii!

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobiloví nadšenci, pripravte sa! Audi odhalilo nový A6 sedan, ktorý nielenže pripomína eleganciu a silu nemeckého inžinierstva, ale aj prekonáva všetky aerodynamické rekordy značky. S…

Nové prísne testy bezpečnosti: Koniec dostupných áut pre bežných vodičov?

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prísne bezpečnostné štandardy začínajú ohrozovať existenciu cenovo dostupných áut, varujú šéfovia automobiliek Dacia a Citroën. Zákazníci, ktorí hľadajú praktické vozidlá za rozumnú cenu, by mohli…

Novinka na štyroch kolesách: Renault Embleme posúva hranice technológie a ekológie

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault Embleme nie je len obyčajný koncept. Táto elektrická a vodíková novinka s futuristickým dizajnom a udržateľným prístupom ukazuje, ako by mohli vyzerať autá zajtrajška.…

Najvyššia cesta sveta: Tu budete jazdiť vyššie ako lietajú dopravné lietadlá!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si cestu, kde vám motor stráca polovicu výkonu, kyslíka je o 50% menej a teplomer v zime ukazuje -40°C. Nie, nejde o sci-fi film,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov