04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/suju-foto).
Marinovanie mäsa je vynikajúci spôsob, ako mu dodať požadovanú chuť a šťavnatosť. Oplatí sa však vedieť, ako dlho a ako mäso správne marinovať, aby bolo aromatické, jemné a šťavnaté. Vysvetľujeme, ako to urobiť správne.
Grilovacia sezóna sa na Slovensku zvyčajne začína začiatkom mája, keď počas dní pracovného voľna relaxujeme a stretávame sa s rodinou či priateľmi. Samozrejme, veľa závisí od počasia, ale vždy, keď je pekné počasie, radi trávime čas pri grile, opekaním klobások, zeleniny a marinovaného mäsa. Ako ho však marinovať, aby bol jemný, šťavnatý a aromatický? Dáme vám tip.
Marinovanie mäsa – čo to je a ako to urobiť?
Marinovanie mäsa je proces, počas ktorého sa mäso namáča v zmesi rôznych produktov a korenín. Často sú to zložky, ktoré mu dodávajú charakteristickú chuť a tiež pomáhajú uvoľňovať vlákna mäsa. Takéto schopnosti preukazuje okrem iného citrónová šťava, ocot a víno. Vďaka tomu je mäso oveľa jemnejšie. Pridaním oleja je šťavnatejšie. Olej pomáha udržiavať vlhkosť počas procesu prípravy.
Je mimoriadne dôležité pripraviť vhodnú marinádu. Jej zloženie závisí od individuálnych chuťových preferencií. Je však potrebné pamätať na to, že marinádu umiestnime do nádoby alebo vrecka, ktoré bude neskôr obsahovať mäso. Mali by sme ho niekoľkokrát otočiť, aby sa každá časť dostala do kontaktu s pripravenou zmesou.
Marinované mäso by sme mali uchovávať v chladničke uvedený čas. Potom ich preložíme na gril a marinádu môžeme prevariť a použiť ako omáčku.
Ako dlho by sme mali mäso marinovať? Takto proces skrátime
Marinovanie mäsa je proces, ktorého dĺžka závisí predovšetkým od jeho druhu – napríklad kuracie prsia budú hotové po 2-4 hodinách, no veľké kusy jahňacieho alebo bravčového môžu potrebovať až 24 hodín na dôkladné marinovanie.
Marinovanie mäsa však môžete urýchliť rozdelením väčšej porcie na menšie kúsky, vďaka čomu korenie rýchlejšie a hlbšie prenikne do jeho štruktúry. Mäso môžete tiež prepichnúť, aby sa marináda rýchlejšie dostala dovnútra. Podobný efekt dosiahneme, ak zmes najskôr jemne zahrejeme.
Mnoho ľudí si tiež kladie otázku, ako dlho marinovať mäso pred údením. Vtedy sa v zásade pre všetky druhy mäsa odporúča dlhší čas marinovania, až 24 hodín. Len ryby sa môžu marinovať kratší čas – asi 6 hodín.
Pokiaľ ide o marinovanie mrazeného mäsa, mali by sme to robiť až po jeho aspoň čiastočnom rozmrazení. V takom prípade môžeme upustiť od pridávania vody do marinády. Čiastočne rozmrazené mäso by sa tiež malo marinovať dlhšie ako úplne rozmrazené mäso.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Marináda na bravčovú krkovičku. Vaši priatelia na vaše grilovanie nikdy nezabudnú
Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.