4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Slováci milujú tvarohový koláč, ale recept na tento japonský koláč sa trochu líši od našich tradičných. Tento ľahký a nadýchaný výrobok pripomína mäkký vankúš. To všetko vďaka starostlivej príprave, vodnému kúpeľu a pozornosti venovanej najmenším detailom, ako je zbavenie sa vzduchových bublín.
Hľadáte inšpiráciu na chutný domáci koláč? Namiesto prípravy kysnutých dezertov, ovocných koláčov alebo tort vyskúšajte náš japonský tvarohový koláč, ktorý má nezvyčajne nadýchanú a ľahkú štruktúru. Koláč nie je najjednoduchší, ale s naším receptom ho zvládnete – na vytvorenie tohto sladkého majstrovského diela vám stačí pozornosť venovaná detailom a žiadny zhon.
Japonský tvarohový koláč – koláč, ktorý sa podobá sladkej nadýchanej buchte
Máj je v plnom prúde. Okrem opaľovania, záhradkárčenia, grilovania alebo návštevy zaujímavých miest sa oplatí trochu rozmaznávať aj svoje chuťové bunky. Každý rozmar určite uspokojí japonský tvarohový koláč, ktorý je pre mnohých cukrárskym ideálom. Ikonický koláč je nielen šialene chutný, ľahký a nadýchaný ako obláčik, ale krásne sa prezentuje aj na sladkom stole.
Príprava japonského tvarohového koláča sa na prvý pohľad môže zdať ako pomerne náročná úloha. V skutočnosti na vytvorenie tejto sladkej pochúťky stačí dobrý recept, zredukovaný zoznam ingrediencií a trochu pevnej vôle. Stojí však za to pripomenúť si detaily, ktoré tu hrajú hlavnú úlohu. Patrí k nim vodný kúpeľ, správna teplota výrobkov a pomalé a starostlivé miešanie ingrediencií. Ak budete mať tieto detaily na pamäti, koláč vyjde ako z najlepšej japonskej pekárne.
Recept na nebesky nadýchaný japonský tvarohový koláč
Ingrediencie na syrovú zmes:
- 160 g sendvičového smotanového syra,
- 20 g mäkkého masla,
- 50 ml mlieka,
- 4 žĺtky,
- 40 g pšeničnej múky,
- 1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Meringue:
- 4 veľké bielky,
- 80 g práškového cukru,
- niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Spôsob prípravy:
- Rúru nastavte na 160 stupňov. Na dno rúry umiestnite žiaruvzdornú misu s vodou.
- Potom vložte sendvičový syr a maslo (obe prísady majú izbovú teplotu) do misky a dôkladne ich spolu premiešajte nad misou s horúcou vodou.
- Do zmesi nalejte mlieko. Všetko spolu premiešajte a vyberte z nádoby s horúcou vodou.
- Teraz pridajte žĺtky a múku a dôkladne premiešajte.
- Teraz je čas na meringue. Bielka vyšľahajte s cukrom a citrónom do tuhej peny.
- Polovicu meringue pridajte k syrovej zmesi – všetko premiešajte.
- Teraz zmes úplne vylejte do misky s meringue. Cesto dôkladne premiešajte a zbavte ho všetkých hrudiek.
- Cesto nalejte do tortovej formy a zbavte ho všetkých vzduchových bublín, miešajte drevenou tyčinkou a poklepávajte formou o pracovnú plochu.
- Koláč pečte 25 minút pri teplote 160 stupňov. Po tomto čase znížte teplotu na 110 stupňov a pečte ďalších 60 minút.
- Japonský tvarohový koláč nechajte úplne vychladnúť, podávajte posypaný práškovým cukrom a vychutnajte si ho!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kvôli tejto chybe je drobenka tvrdá ako kameň. Môžete ju zachrániť. Pridajte toto do múky
Z bielkov, múky a cukru vypracujeme cesto. Takúto dobrotu nikde inde nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.