4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iva Vagnerova).
Čoraz častejšie začíname pri varení využívať výhody prírody rastúcej v parkoch alebo lesoch. Nikoho už neprekvapí polievka z medvedieho cesnaku alebo nálev z divokej žihľavy. Táto nenápadná rastlina je tiež chutná a zdravá a pravdepodobne sa na ňu ani nepozriete. Ja ju používam na prípravu chutnej vajíčkovej nátierky.
Náš vzťah k prírode a hľadanie nových chutí nás vedie k experimentovaniu s rôznymi netradičnými surovinami pri varení. Príkladom takýchto rastlín je žihľava, medvedí cesnak a kyslička obyčajná, o ktorých vám dnes povieme viac.
Je kyslička jedlá? Dá sa použiť na prípravu mnohých jedál
Kyslička obyčajná je bylina, ktorá rastie divoko v lesoch, na lúkach a čistinkách, najmä na vlhkých a tienistých miestach. Je to vytrvalá rastlina, ktorá na jar vytvára jedlé listy bohaté na vitamíny, hlavne C a minerálne látky. Majú výraznú, mierne kyslastú chuť, ktorá dodáva jedlám jedinečnú vôňu a chuť. Kyslička obyčajná sa často používa v kuchyni, najmä v jedlách, ako sú polievky, šaláty a jedlá s vajíčkami. Okrem toho sa vďaka svojim výživným vlastnostiam používa aj na prípravu nálevov.
Kyslička obyčajná a ďatelina. Ako rozlíšiť tieto rastliny?
Ak chceme kysličku použiť v kuchyni, najprv sa musíme pustiť do jej zberu. Rozlíšiť ju od ďateliny môže byť jednoduché, ak poznáte charakteristické znaky oboch rastlín. Listy kysličky obyčajnej sú guľatejšie alebo srdcovité, s výraznými nervami a mierne mäkkou štruktúrou, zatiaľ čo listy ďateliny sú trojlisté alebo menej často štvorlisté, srdcovité alebo oválne, s hladkými okrajmi. Kvety kysličky obyčajnej sú biele alebo ružové, sú zoskupené v hustých strapcoch na koncoch stoniek a majú 5 okvetných lístkov, zatiaľ čo kvety ďateliny sú guľovité alebo podlhovasté, bielej, červenej alebo ružovej farby, s charakteristickým guľovitým tvarom.
Jedlá kyslička obyčajná sa môže stať vaším priateľom. Použite ju ako prídavok do vajíčkovej nátierky
Na prípravu nátierky budeme potrebovať:
- 200 g kysličky obyčajnej;
- 4 vajcia uvarené natvrdo;
- 2 PL majonézy;
- 1 čajová lyžička horčice;
- soľ a korenie podľa chuti.
Pokyny na prípravu:
Vložíme kysličku do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme ju asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Potom ju scedíme a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo, zbavíme ich škrupín a nakrájame nadrobno. Uvarenú kysličku, nakrájané vajcia, majonézu a horčicu vložíme do misky. Rozdrvíme vidličkou, aby sa ingrediencie dôkladne spojili. Nakoniec nátierku podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak chcete, môžete pridať aj nasekané bylinky alebo pažítku, aby ste dodali extra chuť. Vychutnajte si.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vložte do mixéra a zalejte lopatkovec. V okamihu sa objavia nové, veľkolepé kvety
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.