05.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Giorgos Karagiannis).
Ako urobiť hranolky v rúre, aby boli chrumkavé? Tajomstvo je… kúpeľ, a nie hocijaký. Vďaka tomu bude vnútro mäkké a vrch dokonalý. Úloha si našťastie nevyžaduje veľa práce, no pár drobností netreba vynechať. Na čo dávať pozor?
Prakticky každý má iný spôsob prípravy hranolčekov. Kým niekomu stačia predpripravené a zmrazené v balení, iní ho zdvojnásobia a strojnásobia, aby vynikla hĺbka zemiakovej chuti a získala dokonalú konzistenciu hranolčekov – mäkké vo vnútri a chrumkavé zvonka. Našťastie sa už nemusíte báť, pretože poznáme riešenie. Ako pripraviť najlepšie hranolky v rúre?
Ako správne upiecť hranolky v rúre? Zvonku budú chrumkavé a vnútri mäkké
Väčšina ľudí nakrája zemiaky a hodí ich do predhriatej rúry alebo do tuku. Nie každý si uvedomuje, že sa ich vopred oplatí poriadne pripraviť. Zaujímavou liečbou je kúpanie zemiakov vo vode s octom a bobkovým listom. Vďaka tomu budú po upečení a prvom zahryznutí chrumkavé aj mäkké. Čo by ste mali urobiť?
- V hrnci prevarte vodu, pridajte 1 polievkovú lyžicu octu (napr. jablčného), soľ a 2 bobkové listy.
- Zemiaky nakrájame na hranolky a vhodíme do vriacej vody.
- Varte, kým zemiaky nebudú mierne ohybné.
- Zemiaky vyberte z vody a osušte papierovou utierkou.
- Na plech položíme papier a zľahka ho potrieme olejom.
- Zemiaky zmiešame s 1 polievkovou lyžicou oleja a obľúbeným korením – ja zvyknem používať údenú papriku, soľ, korenie a bylinky, napr. sušenú bazalku.
- Hranolky uložíme jednotlivo na pekáč a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia (horný-spodný ohrev). Pečte 20 minút, potom primiešajte hranolky, zvýšte teplotu na 200 stupňov a zapnite konvekčný režim. Asi po 5 minútach budú hranolky hotové.
- Podávajte s vašimi obľúbenými prísadami a omáčkami.
Aké zemiaky na hranolky? Vyberte si tieto druhy a potešia vás svojou chuťou
Nie každý si uvedomuje, že dokonalé hranolky si okrem vhodnej techniky varenia vyžadujú aj výber správneho druhu zemiakov. Ukazuje sa, že nie všetky sú na to vhodné. V tomto prípade bude najlepšou voľbou typ C – škrobové druhy ako bryza či boryna. Veľmi dobre znášajú pečenie, vyprážanie a prípravu na tieto činnosti, preto sa ich oplatí použiť ako prvé, ak neviete, ktoré si vybrať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kuracie prsia ju milujú. Pred pečením rezne namažte a už nikdy neurobíte nič iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.