6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).
Stroganov je jedlo, ktoré sa v mnohých domácnostiach podáva počas zamračených dní. S naším receptom vystrelí klasika do výšin chuti, a to všetko vďaka najkvalitnejšiemu mäsu a aromatickým prílohám. Tu nie je priestor na šetrenie – hrniec musí obsahovať štedrú porciu farebnej zeleniny, výraznú prídavky a veľa korenia.
Hľadáte inšpiráciu na hrejivú a výživnú večeru? Namiesto namáhavého zostavovania plnených kapustových závitkov, hodinového státia pri vývare alebo namáhavého pečenia sa rozhodnite pre šťavnatú klasiku utopenú v šialenej omáčke. Objavte najlepší recept na stroganov – ideálny na každodenné aj slávnostné príležitosti.
Stroganov v bohatej verzii – v hrnci nesmie chýbať mäso a zelenina
Tento recept na stroganov nie je ničím iným ako kombináciou najkvalitnejšieho mäsa s veľkorysou porciou farebnej zeleniny. Takto pripravený stroganov sa rozplýva v ústach, zasýti a stimuluje všetky zmysly. Kľúčom k úspechu je výber surovín, žiadne náhlenie a dostatok korenia, ktoré obohatí náš pokrm a prinesie šialene chutný výsledok. Toto jedlo z jedného hrnca sa môže zdať náročné, ale s naším receptom pôjde príprava ako po masle.
Mäso je najdôležitejšou zložkou stroganova – preto si vyberte hovädziu sviečkovicu alebo roštenku. Kusy mäsa by mali byť čerstvé, kvalitné a hlavne bez žíl. Nevyhnutná je aj zelenina – nakladané uhorky, cibuľa, huby a červená paprika. Keď máme všetky produkty, môžeme prejsť k smaženiu – všetko dáme v správnom poradí do hrnca a zvyšok sa doslova urobí sám.
Najlepší stroganov z hovädzieho mäsa. Recept na šialené jedlo z jedného hrnca
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa – sviečková alebo roštenka,
- červená paprika,
- niekoľko húb,
- cibuľa,
- dve nakladané uhorky,
- 2 PL paradajkového pretlaku,
- 2 PL múky,
- olej na pečenie,
- 350 ml vody,
- nové korenie,
- bobkový list,
- rasca,
- lyžica horčice,
- sladká paprika,
- dva strúčiky cesnaku,
- soľ,
- čierne korenie,
- majoránka.
Spôsob prípravy:
- Mäso nakrájajte na plátky a potom na malé pásiky alebo kocky.
- Teraz je čas na marinádu – zmiešajte trochu oleja, horčicu, lyžičku sladkej papriky, štipku rasce, soľ, dva nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, korenie a majoránku. Všetko spolu zmiešajte a potom vmasírujte do mäsa. Marinujte v chladničke aspoň dve hodiny. Tip – mäso môžete marinovať aj cez noc, bude potom oveľa aromatickejšie a jemnejšie.
- Potom mäso poprášte múkou a opečte na dobre rozpálenom oleji – vložením mäsa do horúcej panvice sa v kúskoch udrží všetka šťava, vďaka čomu bude pokrm veľmi chutný.
- Kým sa mäso pekne opečie, pripravte si zeleninu. Do misky vložte huby, uhorky, cibuľu a papriku. Po piatich minútach pridajte zeleninovú zmes k hovädziemu mäsu.
- Prísady niekoľko minút opekajte, potom zalejte vodou a pridajte dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku.
- Teraz je čas na dochutenie – do hrnca vložte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie a všetko prikryté varte na miernom ohni viac ako hodinu.
- Po tomto čase ochutnajte mäso a zeleninu a v prípade potreby pokrm dochuťte. Tip – väčšie kusy mäsa môžu potrebovať o niečo dlhší čas varenia. Potom predĺžte čas o ďalších 15 minút, dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.