Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Oui! Táto francúzska špecialita sa príjemne rozplýva na jazyku. Je tak dobrá, že u la la

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan). Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi...

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).

Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi obľúbené a pridružené špeciality pochádzajúce z tejto krajiny patria predovšetkým chrumkavá bageta, aromatická cibuľová polievka alebo creme brulee. Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.

Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.
Foto: shutterstock.com/bonchan

Pripravuje sa z najkvalitnejších francúzskych surovín a je najcennejšou polievkou na parížskych stoloch. Kedysi spájala šľachtu s chudobou a dnes je symbolom dobrej francúzskej kuchyne. Vyskúšajte jej najlepšiu a najvýraznejšiu verziu so zapečeným syrom a sledujte, ako ju hltajú všetci domáci a pýtajú si ďalšiu.

Ako vznikla cibuľová polievka?

Vo Francúzsku bola aromatická a chutná cibuľová polievka známa pravdepodobne už v 14. storočí. Hovorí sa, že pôvodcom prvej verzie tohto pokrmu bol sám Ľudovít XV. Keď nemal v špajzi nič, našiel cibuľu, maslo a šampanské. Hladný po poľovačke skombinoval nájdené ingrediencie a pripravil vynikajúcu cibuľovú polievku, ktorú si obľúbil celý dvor. Predajcovia na trhu Les Halles však jej chuť posunuli na vyššiu úroveň. Pridávali do nej nastrúhaný syr, ktorý sa po zapečení príjemne rozťahuje. Polievka sa rýchlo stala osviežením a raňajkami pre robotníkov zo štvrte Halles, ktorí si mohli dovoliť len jedno jedlo denne.

Tajomstvo „Gratinée des Halles“ – cibuľovej polievky zapečenej so syrom

Parížska cibuľová polievka, ktorá si získala prestíž a slávu po celom svete, chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano. Tajomstvo jej chuti spočíva v dusenej cibuli, na ktorú potrebujete veľa trpezlivosti, ktorá sa vám v konečnej verzii pokrmu odmení.

Cibuľová polievka chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano.
Foto: shutterstock/Robert Stedman Pte Ltd

Tradičná parížska polievka Gratinée des Halles

Ingrediencie:

  • 800 g cibule,
  • 200 ml suchého bieleho vína,
  • 25 g múky,
  • 80 g syra Gruyère,
  • 8 plátkov chleba,
  • 40 g masla,
  • 4 PL olivového oleja,
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava krok za krokom:

  • Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju na miernom ohni smažte, kým nezhnedne. Pridajte biele víno a prikryte pokrievkou.
  • Pokračujte v dusení 30 minút, občas premiešajte.
  • Posypte ju múkou a dôkladne premiešajte, potom zalejte jedným litrom vody alebo vývaru a pokračujte v miernom varení ďalších 15 až 20 minút.
  • Všetko poriadne okoreňte, ale kvôli syru príliš nesoľte. Kým sa polievka varí, najemno nastrúhajte syr Gruyère.
  • Polievku nalejte do žiaruvzdorného riadu alebo zapekacích misiek. Na povrch položte dva plátky chleba vedľa seba a bohato ich posypte syrom.
  • Pečieme v rúre pod grilom, kým sa syr nerozpustí a nezačne hnednúť.
  • Polievku podávajte horúcu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stroganov pripravujem vždy, keď sa počasie trochu pokazí. Toto jedlo zahreje a stimuluje všetky zmysly

Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Skutočný raj na zemi. Tom Cruise tento ostrov miluje. Má jednu z najlepších pláží v Európe

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aisha Bonet Photography). Ako sa dostať na ostrov Formentera? Na prvý pohľad sa to môže zdať trochu komplikované, no…

Pokladnica draslíka a železa. Varte ho len tak, aby ste zachovali vlastnosti.

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni). Kolujú okolo neho mýty, že vôbec nie je taký zdravý, ako sa zdá a že…

20 sekúnd pre oči, 5 minút pre chrbticu a srdce. Robte to v práci

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). 5, 10, 15 minút? Máte chvíľku prestávku od práce? Ukážeme vám, ako ju správne používať. Týchto pár minút…

Cibuľu som dala na 15 minút do mrazničky. Výsledok? Nebudete ľutovať!

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabian Ponce Garcia). Ako sa zbaviť výraznej chuti cibule? Nemusíte viac kombinovať a trpieť, pretože stačí niekoľko jednoduchých trikov.…

Stratil váš príbor svoj lesk? Tento babičkin trik nemá konkurenciu

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Peter Kniez). Nemusíte míňať peniaze na drahé prípravky, aby sa váš príbor leskol ako nový. Tu je ekologický a…

Auto Trendy

Carlos Tavares a jeho zlatý padák: Akcionári mu takmer zruinovali Veľkú noc

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veľkonočné sviatky mohli pre Carlose Tavaresa priniesť viac stresu, než radosti. Skupina akcionárov koncernu Stellantis sa na valnej hromade rozhodla spochybniť jeho nárok na rozprávkový…

Automobilka v problémoch? Jej zákazníci starnú a ich peňaženky sú tenšie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Lexus, známa svojou luxusnou ponukou, čelí zaujímavému demografickému fenoménu. Jej zákaznícka základňa je staršia, než je priemer v segmente luxusných automobilov, a ich príjmy…

Eso medzi elektromobilmi: 2000 km s rekordnou spotrebou energie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Roewe D6 dokázalo to, čo ostatní len snívajú – zapísalo sa do Guinnessovej knihy rekordov v spotrebe energie elektromobilu. Na trase dlhšej takmer 2000 kilometrov…

Tesla šokuje! Predstavila najlacnejší Cybertruck – Stojí menej ako očakávate!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Po rokoch čakania Tesla konečne prichádza s lacnejšou verziou svojho revolučného Cybertrucku. Tentokrát však nejde len o cenu – nový model sa môže pochváliť výnimočnou…

Najväčší vojnový kolos v dejinách Severnej Kórey je na ceste!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Severná Kórea opäť púta pozornosť svetovej verejnosti. Satelitné zábery odhalili stavbu najväčšieho a technologicky najpokročilejšieho vojnového plavidla v histórii tejto izolovanej krajiny. Čo všetko o…

Brazílsky zázrak: Tisíce jazier uprostred bielych dún. Raj, o ktorom ste netušili

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že kráčate po nekonečných bielych dunách, ktoré pripomínajú zasneženú krajinu. Zrazu sa pred vami objaví tyrkysové jazero s dokonale priezračnou vodou. Nie, nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov