7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).
Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi obľúbené a pridružené špeciality pochádzajúce z tejto krajiny patria predovšetkým chrumkavá bageta, aromatická cibuľová polievka alebo creme brulee. Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.
Pripravuje sa z najkvalitnejších francúzskych surovín a je najcennejšou polievkou na parížskych stoloch. Kedysi spájala šľachtu s chudobou a dnes je symbolom dobrej francúzskej kuchyne. Vyskúšajte jej najlepšiu a najvýraznejšiu verziu so zapečeným syrom a sledujte, ako ju hltajú všetci domáci a pýtajú si ďalšiu.
Ako vznikla cibuľová polievka?
Vo Francúzsku bola aromatická a chutná cibuľová polievka známa pravdepodobne už v 14. storočí. Hovorí sa, že pôvodcom prvej verzie tohto pokrmu bol sám Ľudovít XV. Keď nemal v špajzi nič, našiel cibuľu, maslo a šampanské. Hladný po poľovačke skombinoval nájdené ingrediencie a pripravil vynikajúcu cibuľovú polievku, ktorú si obľúbil celý dvor. Predajcovia na trhu Les Halles však jej chuť posunuli na vyššiu úroveň. Pridávali do nej nastrúhaný syr, ktorý sa po zapečení príjemne rozťahuje. Polievka sa rýchlo stala osviežením a raňajkami pre robotníkov zo štvrte Halles, ktorí si mohli dovoliť len jedno jedlo denne.
Tajomstvo „Gratinée des Halles“ – cibuľovej polievky zapečenej so syrom
Parížska cibuľová polievka, ktorá si získala prestíž a slávu po celom svete, chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano. Tajomstvo jej chuti spočíva v dusenej cibuli, na ktorú potrebujete veľa trpezlivosti, ktorá sa vám v konečnej verzii pokrmu odmení.
Tradičná parížska polievka Gratinée des Halles
Ingrediencie:
- 800 g cibule,
- 200 ml suchého bieleho vína,
- 25 g múky,
- 80 g syra Gruyère,
- 8 plátkov chleba,
- 40 g masla,
- 4 PL olivového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti
Príprava krok za krokom:
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju na miernom ohni smažte, kým nezhnedne. Pridajte biele víno a prikryte pokrievkou.
- Pokračujte v dusení 30 minút, občas premiešajte.
- Posypte ju múkou a dôkladne premiešajte, potom zalejte jedným litrom vody alebo vývaru a pokračujte v miernom varení ďalších 15 až 20 minút.
- Všetko poriadne okoreňte, ale kvôli syru príliš nesoľte. Kým sa polievka varí, najemno nastrúhajte syr Gruyère.
- Polievku nalejte do žiaruvzdorného riadu alebo zapekacích misiek. Na povrch položte dva plátky chleba vedľa seba a bohato ich posypte syrom.
- Pečieme v rúre pod grilom, kým sa syr nerozpustí a nezačne hnednúť.
- Polievku podávajte horúcu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.