7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG).
Špeciálna diéta na chudnutie je vždy výzvou. Menšia alebo väčšia podľa toho, koho zasiahne. Keď sa pustíme do diéty, obávame sa, že budeme celý deň hladní a že nám zostane na jedenie len zelenina. Možno nie je najmenej kalorická, ale šalát, ktorý je chutný a výživný, dokonale zaberie na popoludňajší hlad.
Nájdete ho v rôznych podobách a môžu sa ním pochváliť aj najlepšie reštaurácie na svete. Hoci nemá nič spoločné s Júliom, má niečo spoločné s Cézarom. Správne ingrediencie zabezpečia správnu dávku bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny a makroživín. Aby chutil skvele, vždy ho robím sýty.
Odkiaľ vlastne pochádza názov šalátu Cézar?
Za svoju obrovskú popularitu a názov vďačí talianskemu šéfkuchárovi a reštaurátorovi Caesarovi Cardinimu, ktorý spolu so svojím bratom Alexom viedol v 20. rokoch minulého storočia populárnu reštauráciu Ceasar’s v mexickom meste Tijuana. Šalát vznikol pravdepodobne 4. júla 1924 počas rušného víkendu v reštaurácii Caesar’s. Majiteľovi došli v kuchyni zásoby a nechcel sklamať svojich zákazníkov. Vymyslel teda tento šalát z toho, čo mal po ruke. Po niekoľkých rokoch sa šalát stal medzi hosťami z južnej Kalifornie takým obľúbeným, že sa natrvalo zaradil do jedálneho lístka ako cezár šalát. Tri roky pred smrťou autora šalátu, v roku 1956, vyhlásili majstri kuchári Medzinárodnej epikurejskej spoločnosti v Paríži, že najlepším receptom, ktorý prišiel z Ameriky za posledných 50 rokov, je cézar šalát.
Základné ingrediencie pre špičkový šalát
Pri domácej príprave nesmie chýbať kľúčová surovina, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny, a to rímsky šalát, ktorý sa vyznačuje šťavnatými podlhovastými listami. Bielkoviny zabezpečíme, ak ho budeme podávať s kuracím mäsom a vajíčkom. Často sa podáva posypaný parmezánovými vločkami a krutónmi osmaženými na olivovom oleji a cesnaku. Jedlo dopĺňa špeciálny dresing na báze worcestrovej omáčky s olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a korením.
Príprava šalátu Cézar
Našťastie je to recept, ktorý sa dá ľubovoľne upravovať. Jediné, čo by sa nemalo meniť, sú základné ingrediencie, ako je rímsky šalát a sardelový dresing. Podávaný s krutónmi a pohárom obľúbeného vína na večeru je hitom!
Zloženie:
- 150 g kuracích pŕs,
- 100 g údenej slaniny,
- malý rímsky šalát,
- 4 PL parmezánových vločiek,
- vajce,
- hrsť cherry paradajok,
- niekoľko krutónov,
- lyžica olivového oleja + na pokvapkanie,
- soľ a korenie.
Dresing na Caesar šalát:
- Čajová lyžička worcestrovej omáčky (ak nemáte prístup k omáčke, môžete použiť 1-3 ančovičky),
- 4 lyžice majonézy,
- 1½ čajovej lyžičky citrónovej alebo limetkovej šťavy,
- čajová lyžička horčice,
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie.
Príprava krok za krokom:
- Očistite kuracie prsia od blán, nakrájajte ich na pásiky, osoľte, okoreňte a potrite olivovým olejom. Rozpáľte panvicu, najlepšie grilovaciu, vložte na ňu mäso a opekajte ho približne štyri minúty z každej strany, pričom ho medzitým pokvapkajte ďalším olejom. Odložte na tanier.
- Na tú istú panvicu vložte niekoľko plátkov údenej slaniny a opečte ich do chrumkava. Tiež odložte bokom.
- Na tej istej panvici môžeme pripraviť krutóny. Chlieb nakrájame na kocky a opečieme do chrumkava.
- Medzitým si uvaríme vajce natvrdo.
- Pripravíme si dresing Caesar: všetky ingrediencie spolu so štipkou soli a korenia rozmixujeme na hladkú pastu.
- Rímsky šalát opláchnite, osušte, nakrájajte, zmiešajte s polovicou dresingu a dajte do misiek. V prípade potreby dochuťte soľou.
- Pridajte nakrájané a opečené kuracie mäso, slaninu a pokvapkajte zvyškom dresingu, pridajte cherry paradajky a vajce nakrájané na štyri kusy, potom posypte strúhaným parmezánom a krutónmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nahradí zeleninový šalát nadobro. Takýto zemiakový šalát ste ešte nejedli. „Je to výborné“
Šalát s brokolicou, jačmennými krúpami a dresingom, ktorý Slováci milujú. Pripravíte ho za 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.