7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gulsina).
Jedlo, ktoré jeme každý deň, by malo byť predovšetkým zdravé a chutné, ale je potrebné dbať aj na to, aby na tanieri vyzeralo krásne. Ak chcete svojich hostí prekvapiť, môžete im predstaviť pokrm z vajec. Hoci vajíčko môže znieť banálne, v tejto podobe určite zaujme. Tu je návod, ako pripraviť vajíčko pošírované.
Vajíčko na slanine sa veľmi často ponúka v reštauráciách, kde sa podávajú raňajky. A hoci si ich môžeme pripraviť v pohodlí vlastnej kuchyne, málokto sa pre to rozhodne, pretože si uvedomuje, že príprava takéhoto vajíčka si vyžaduje špeciálne zručnosti.
Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Stačí len trochu trpezlivosti a precíznosti, aby ste si vychutnali chuť tečúceho žĺtka a správne natretého bielka.
Ako pripraviť vajíčko?
Klasický spôsob prípravy pošírovaného vajíčka nie je zložitý a mal by ho zvládnuť aj amatérsky kuchár. Najdôležitejšie je nenechať sa odradiť prvým neúspechom a v prípade potreby celý proces zopakovať. Poďme začať.
Do širokého hrnca alebo kastróla nalejte studenú vodu. Hladina vody by mala byť dostatočne vysoká, aby úplne zakryla vajce. Vodu v hrnci – stále bez vajíčka – priveďte do varu a prilejte lyžicu octu. Prečo ocot? Pomôže bielku rýchlejšie sa zrážať, čo je pri varení pošírovaného vajíčka dôležité.
Vajíčka rozbijeme do malej misky. Keď voda v hrnci začne jemne bublať, vezmeme lyžicu a miešame ňou vodu, čím vytvoríme vír. Vajíčko opatrne vlejeme do vody a snažíme sa ho umiestniť do stredu vytvoreného víru. Celé to varíme na miernom ohni, kým sa bielok dobre nezrazí. Vajíčko vyberte z hrnca pomocou dierkovanej lyžice.
Ako dlho by sa malo variť vajce?
Ak chcete, aby bolo vajíčko dobre obalené bielkom a malo tekutý žĺtok, malo by sa variť približne 3 – 4 minúty od momentu ponorenia do vody. Tí, ktorí majú radi o niečo tekutejší žĺtok, by mali čas varenia predĺžiť o jednu minútu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je toto najlepší trik na ošúpanie vajíčka? Mnohí si to myslia
Už nesmažím ani nevarím. Objavila som nové obľúbené raňajky. Vajíčka teraz „odkladám“ do sitka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.