8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).
Olivový olej, niekedy označovaný ako tekuté zlato je olej vyrobený z olív. Tento produkt vykazuje množstvo cenných vlastností, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu zdravia. Čomu pomáha pitie oleja, aký olej si vybrať a či sa dá olivový olej konzumovať bez obmedzení?
Na čo pomáha pitie olivového oleja
Olivový olej je nenahraditeľnou zložkou stredomorskej kuchyne. Početné vedecké štúdie potvrdzujú, že olivový olej vykazuje množstvo zdraviu prospešných vlastností. Je to spôsobené zložením oleja, ktorý obsahuje kyselinu olejovú, zlúčeninu patriacu do skupiny mononenasýtených mastných kyselín. Táto látka má protizápalový účinok a môže tiež prispieť k zlepšeniu fungovania kardiovaskulárneho systému.
Olivy obsahujú aj množstvo polyfenolov, ktoré majú antioxidačné účinky. Ochrana buniek pred oxidačným stresom je mimoriadne dôležitá, pretože môže znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Okrem toho olej podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi a má pozitívny vplyv na trávenie a zdravie pokožky.
Koľko oleja môžete denne vypiť
Mnohí ľudia odporúčajú vypiť 2-3 polievkové lyžice olivového oleja denne. Toto množstvo si môžete zabezpečiť napríklad pridaním olivového oleja do šalátov alebo varenej zeleniny. Je dobré vedieť, že olivový olej treba používať s mierou, pretože v jednej polievkovej lyžici môže byť až 90 kcal. Ľudia, ktorí držia redukčnú diétu a počítajú každú kalóriu, by to mali mať na pamäti.
Olivový olej môžete konzumovať nalačno, hneď po prebudení. Vtedy stačí vypiť jednu polievkovú lyžicu, aby ste sa trochu zasýtili a dodali telu cenné látky.
Dôležité je, aby ľudia trpiaci poruchami pečene, pankreasu alebo žlčníka obmedzili konzumáciu olivového oleja. Ľudia, ktorí sú na tento produkt alergickí, sa ho musia absolútne zdržať.
Ktorý olivový olej si vybrať
Existuje niekoľko druhov oleja. Najlepšie je však vybrať si extra panenský olivový olej. Tento produkt pochádza z lisovania olív za studena. Tento typ oleja, ktorý mnohí ľudia nazývajú aj tekuté zlato, sa vyznačuje pomerne nízkou kyslosťou a vysokým obsahom cenných živín.
Pri kúpe oleja je lepšie vyberať si výrobky umiestnené v tmavých fľašiach. V takýchto nádobách látka nestráca svoje vlastnosti. V predaji sú aj ochutené oleje doplnené o ďalšie zložky, ktoré môžu chuť výrobku urobiť oveľa zaujímavejšou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do kávy olivový olej. Vaše telo sa vám poďakuje
Obľúbený tuk. Vedci potvrdzujú: môže chrániť pred demenciou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.