Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Záhrada,

Plesnivú paradajku nevyhadzujte. Pozrite sa, ako ju môžete využiť

09.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/radoszki). Takúto situáciu mal v živote asi každý. Siahnete po paradajke a jej povrch je pokrytý bielou alebo čiernou plesňou. Niektorí sa ju rozhodnú...

09.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/radoszki).

Takúto situáciu mal v živote asi každý. Siahnete po paradajke a jej povrch je pokrytý bielou alebo čiernou plesňou. Niektorí sa ju rozhodnú odrezať a zjesť zvyšok zeleniny. Bohužiaľ to nie je dobrý nápad. Paradajka so stopami plesne už nie je vhodná na konzumáciu. To neznamená, že ju musíte vyhodiť.

Niektorí sa pleseň rozhodnú odrezať a zjesť zvyšok zeleniny. Bohužiaľ to nie je dobrý nápad.
Foto: Shutterstock/radoszki

Plesnivú paradajku nevyhadzujte. Pozrite sa, ako ju môžete použiť

Všetci vieme, že plytvanie potravinami je obrovský problém. Ideálne by preto bolo zabrániť tomu, aby sa potraviny pokazili a museli ich vyhadzovať. Bohužiaľ to nie je vždy možné. Niekedy z náhodných dôvodov nestihneme zjesť všetko a niekedy na niektoré produkty jednoducho zabudneme. Spomíname si, až keď je neskoro.

Odstránenie plesnivých častí a zjedenie zvyšku je kontroverzná téma. Odborníci varujú, že povlak, ktorý vidíme, nie je všetko. Takýto produkt stále obsahuje hyfy mycélia, ktoré obsahujú toxíny, ktoré sú nebezpečné pre zdravie.

Ak máme čo do činenia so suchým, tvrdým jedlom, z ktorého je len malá časť pokrytá plesňou, je dovolené odrezať zhnitú časť. Ale stále je to riskantné. V prípade mäkkých výrobkov, ktoré obsahujú veľa vody, ako sú paradajky, uhorky alebo džem, by sa, žiaľ, nemali jesť, aj keď vykazujú mierne známky plesne.

Čo môžeme urobiť s plesnivou paradajkou?

Čo teda robiť s plesnivou paradajkou? Zasadiť ju. Toto je najlepší spôsob, ako zabrániť plytvaniu potravinami. Používame tú, ktorá sa už nedá zjesť. Navyše si o nejaký čas budeme môcť pochutnať na zelenine z vlastnej záhradky. Lacné, ekologické a tak uspokojivé.

Plátky paradajok alebo najlepšie len semená by ste mali umiestniť na vlhkú pôdu. Na začiatok dobre poslúži aj obyčajná vata. Rastlina potrebuje na klíčenie veľa vody, veľa slnka a tepla. S ich výsadbou je najlepšie začať na prelome marca a apríla. Pamätajte, že kým sa neoteplí, nechávame si ich doma. Voliteľne ich môžete počas dňa vyniesť aj na balkón. V noci sa však musia vrátiť do izby.

Takto vyzerajú vysadené paradajky na samom začiatku.

Foto: snímka obrazovky youtube.com/@urbangardeningofficial

Treba byť trpezlivý a semienka nechať pokojne vyklíčiť. Dbajte na to, aby pravidelne dostávali dostatok slnka a vody. Po určitom čase sa nádoba začne zelenať.

Dbajte na to, aby pravidelne dostávali dostatok slnka a vody.
Foto: snímka obrazovky youtube.com/@urbangardeningofficial

Ďalšou fázou bude presadenie našich paradajok do väčšieho kvetináča (odporúčame 10-litrové vedro na farbu) alebo do zeme v záhrade (ak je už dostatočne teplá). Najlepšie by bolo, keby teplota v noci neklesla pod 14 stupňov Celzia. Ak je chladnejšie, rast môže byť zastavený. Zvyšuje sa aj riziko vzniku chorôb rastlín.

Po určitom čase sa nádoba začne zelenať.
Foto: snímka obrazovky youtube.com/@urbangardeningofficial

Pri presádzaní je dôležité naše paradajky rozdeliť. Najlepšie by bolo zasadiť každý výhonok samostatne. Doma to však nie je vždy možné. Jednoducho nie vždy máme toľko miesta a nechce sa nám plytvať a vyhadzovať naklíčené rastlinky.

Paradajky by sa totiž mali vysádzať na prelome marca a apríla. Ale nebojte sa, ešte nie je neskoro. Ak sa do toho pustíte hneď, je šanca, že sa dočkáte vlastných plodov. A nemusíte čakať, kým paradajka splesnivie. Z paradajky, ktorú budete jesť, jednoducho odstráňte dužinu a semienka a položte ich do zeme alebo na vatu. A zvyšok zeleniny stačí použiť na sendvič alebo šalát. A nič nevyjde nazmar.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevyťahujte ich z trávnika. Táto burina dokáže veľa

Ako umyť jahody? Doteraz som to robila zle. A robíte to isté, len si ničíte zdravie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pripravte si toto hnojivo pre monstery. Potrebujete len 2 prísady a listy budú ešte väčšie

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Snívate o zdravých a sviežich listoch pre svoju monsteru? Kľúč k úspechu sa môže nachádzať vo vašej…

Najlepší záhradníci vysádzajú cukety len v tomto termíne. Nikto nemá takú úrodu

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/avphotosales). Chcete si užiť úspešnú úrodu cukiet v sezóne? Ak ste na túto otázku odpovedali kladne, nezabudnite túto zeleninu…

Jahody a paradajky toto hnojivo milujú. Pripravte si viac a zalievajte aj ruže

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Snívate o sviežich ružiach, šťavnatých jahodách a bacuľatých paradajkách? Stačí siahnuť po osvedčenej prírodnej metóde starostlivosti -…

Čajové vrecúška a čajové usadeniny patria do rôznych košov. Správna separácia je dôležitá

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk). Každodenná starostlivosť o životné prostredie nemusí byť náročná. Stačí si osvojiť správne návyky, aj pri tak bežných…

Papriky kvitnú príliš skoro? Urobte toto a budete mať dvakrát väčšiu úrodu

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nazaruk Nazar). Paprika je rastlina s dlhou vegetačnou dobou. Často sa stáva, že začne kvitnúť príliš skoro - ešte…

Auto Trendy

Jeden model zarobí toľko, čo 7 áut Porsche!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari, značka spájaná s luxusom, rýchlosťou a prestížou, opäť potvrdzuje svoje postavenie lídra. Zatiaľ čo iné automobilky bojujú s rastúcimi nákladmi a výzvami elektrifikácie, ikonický…

Socialistický kombajn, ktorý zahanbil Západ: Predbehol svet o 15 rokov. Prečo sa nedostal do výroby?

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj, ktorý mohol zmeniť tvár svetového poľnohospodárstva a vyniesť Československo na technologický vrchol. V roku 1968, keď väčšina sveta ešte len snívala o…

Prasknuté okno na aute: Koľko vás bude stáť oprava a ako ušetriť stovky eur?

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Stojíte pri svojom aute a neveríte vlastným očiam – na čelnom skle sa tiahne prasklina ako blesk z jasného neba. Či už za to môže…

Nissan ukázal, aký svet potrebujeme: N7 a Frontier PHEV

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na autosalóne v Šanghaji, ktorý je jedným z najväčších a najprestížnejších automobilových podujatí na svete, Nissan prekvapil masy. Dvojica jeho elektrifikovaných vozidiel – sedan Nissan…

Továreň, ktorá prežila vojny aj krízy, končí: zamestnanci na dlažbe kvôli vysokým nákladom v EÚ

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilová história sa lúči s ďalšou ikonou. Továreň Apollo Vredestein v holandskom Enschede, ktorá prežila desaťročia turbulentných zmien, ohlásila svoj koniec. Dôvody sú tvrdé: vysoké…

Bangkok za 24 hodín: Dobrodružstvo, ktoré vám zmení pohľad na cestovanie

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si mesto, kde sa tisícročné chrámy stretávajú s modernými mrakodrapmi, kde vôňa exotického jedla z pouličných stánkov súperí s luxusnými reštauráciami a kde rieka…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov