10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).
V minulosti bola výroba vlastného syra na dennom poriadku. Zvyšky srvátky sa preto vždy nachádzali v domoch našich starých mám. Kedysi poskytovala útechu v horúcich dňoch, dnes je zabudnutá a odložená v tieni. A to neprávom, pretože v sebe skrýva množstvo zdraviu prospešných vlastností, preto sa oplatí k nej vrátiť. Predstavujeme najlepšie srvátkové koktaily.
Srvátka nie je nič iné ako vedľajší produkt pri výrobe tvrdého syra alebo tvarohu. Má podobu mútnej, mierne žltej tekutiny, ktorá sa pije samotná alebo s prídavkom ovocia. Dnes sa srvátka spája s práškom, ktorý sa používa pri výrobe sladkostí, tavených syrov alebo výživových doplnkov. Je to však klasická, tradičná verzia srvátky, ktorá má pozitívny vplyv na náš organizmus.
Nenápadný napoj z babičkinho kredenca v sebe skrýva bohatstvo vlastností
Srvátka je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Okrem iného dodáva telu vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Doplní tiež fosfor, jód, horčík, draslík alebo vápnik.
Vďaka tomuto zloženiu srvátka prirodzene podporuje imunitný systém. Má antibakteriálny, antivírusový a fungicídny účinok. Preto pomôže nielen chrániť pred útokmi patogénnych mikroorganizmov, ale zároveň pomôže liečiť prechádzajúce infekcie.
Srvátka sa vyznačuje antioxidačnými vlastnosťami. Jej pravidelné pitie tak potláča škodlivé účinky voľných radikálov. Zabraňuje tak vzniku mnohých ochorení a spomaľuje proces starnutia.
Vysoký obsah fosforu a vápnika v srvátke bude mať pozitívny vplyv na stav kostí a zubov, ktoré budú navyše chránené pred útokom osteoporózy. Okrem toho je babičkin nápoj prírodné probiotikum, takže normalizuje bakteriálnu flóru tráviaceho systému.
Pitie srvátky zníži príliš vysoké hodnoty krvného tlaku a príliš vysoké hodnoty zlého cholesterolu. Podporí tak fungovanie kardiovaskulárneho systému a zníži riziko jeho porúch a ochorení.
Okrem toho bude skvelá pre ľudí, ktorí držia redukčnú diétu. Srvátka zlepší peristaltiku čriev, vymetie usadeniny a pomôže udržať zdravú telesnú hmotnosť. Okrem toho je naozaj nízkokalorická, pretože má len 25 kcal na 100 g.
S čím piť srvátku? Toto sú najchutnejšie koktaily
Srvátka má mierne kyslastú chuť, ale stále zostáva pomerne neutrálna. To z nej robí ideálny základ pre lahodné ovocné koktaily. V skutočnosti sa sem hodí všetko ovocie, takže si môžete vybrať svoje obľúbené a zmiešať ich. A ak nemáte nápad, tu je niekoľko nápadov na lahodné kombinácie.
Na prvý srvátkový kokteil budete potrebovať:
- 1 banán
- hrsť jahôd alebo malín
- hrsť čučoriedok
- 1 lyžičku medu (nepovinné).
Do misky mixéra jednoducho vložte vopred umyté ovocie. Dobre sa tu hodia čerstvé aj mrazené produkty. Potom pridajte tekutú srvátku a med. Mixujte do hladka. Smoothie môže byť tak husté, ako vám vyhovuje. Podľa chuti môžete pridať aj kvapku obľúbeného mlieka alebo rastlinného nápoja. Je to chuť leta, ktorá mnohým z nás pripomenie bezstarostné detstvo.
Lahodnou ovocnou kombináciou bude srvátkové smoothie s:
- 1/2 pomaranča
- 1/2 broskyne
- niekoľkými lístkami mäty.
Ovocie a bylinky dôkladne umyte, pomaranče ošúpte a broskyne zbavte kôstky. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do mixéra. Prilejte srvátku a mixujte do hladka. Vrch koktailu ozdobte nastrúhanou pomarančovou kôrou a lístkami mäty, aby ste pri pití ešte viac zvýraznili jeho chuť. Táto srvátková kompozícia je ideálna ako osvieženie počas horúcich letných dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrkvové pleťové masky. Naneste ich na tvár a účinok uvidíte po 10 minútach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.