11.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Bg).
Kuskus je jedným z najobľúbenejších krúp, ktoré sa používajú v mnohých rôznych receptoch. Tento produkt pochádza zo severnej Afriky, presnejšie z krajín Maghrebu. Aké vlastnosti má perlový kuskus, čím sa líši od klasickej verzie a na aké jedlá sa dá tento druh krúpov použiť? Odpovedáme!
Vlastnosti kuskusu. Je zdravý?
Kuskus je výborným zdrojom sacharidov. Prípravok obsahuje aj mnoho cenných zlúčenín, ako je horčík, železo, vápnik, draslík a vitamíny skupiny B. Kuskus tiež poskytuje cennú vlákninu, ktorá priaznivo pôsobí na činnosť čriev, zabraňuje zápche a môže tiež znižovať hladinu cholesterolu.
Kuskus obsahuje približne 350-360 kcal na 100 g. Podľa rôznych zdrojov má tento produkt glykemický index 55-65. Preto by ho diabetici mali konzumovať s mierou.
Je zaujímavé, že vysoký obsah vlákniny v kuskuse môže pomôcť ľuďom na chudnúcej diéte. Je to preto, že konzumácia vlákniny zvyšuje pocit sýtosti, čo môže brániť maškrteniu medzi jedlami.
Kuskus a perlový kuskus. V čom sú rozdiely?
Aký je rozdiel medzi kuskusom a perlovým kuskusom? Ukazuje sa, že prvý produkt je možné pripraviť oveľa rýchlejšie – zaliatím vriacou vodou. Perlový kuskus je naopak potrebné variť asi 10-15 minút vo vode alebo vývare. Navyše, bystrý pozorovateľ si môže všimnúť, že perlový kuskus môže byť o niečo väčší ako jeho tradičná verzia.
Okrem toho sú oba produkty veľmi podobné. Vyrábajú sa z tvrdej pšenice a majú podobné nutričné hodnoty.
Recept na večeru s perlovým kuskusom
Perlový kuskus je perfektnou ingredienciou na výživnú večeru. Na čo sa dá tento produkt použiť? Pozrite si náš rýchly recept na kuracie mäso v paradajkovej omáčke s perlovým kuskusom.
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs;
- 1 strúčik cesnaku;
- 1 malá cibuľa;
- 3 polievkové lyžice olivového oleja;
- 1 plechovka nakrájaných paradajok;
- 250 g perlového kuskusu;
- 120 ml vývaru;
- Sušená bazalka;
- Soľ korenie.
Spôsob prípravy:
- Kuracie mäso nakrájame na pásiky, dochutíme soľou a korením a zatiaľ necháme bokom.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- V hlbokej panvici zohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nebude zlatohnedá.
- Pridajte nakrájané kuracie mäso na panvicu a smažte na strednom ohni asi 4-5 minút.
- Potom pridáme nakrájané paradajky a vývar. Všetko dôkladne premiešame, panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a dusíme asi 10 minút.
- Medzitým si uvaríme perlový kuskus podľa návodu na obale.
- Po 10 minútach pridáme ku kurčaťu v paradajkovej omáčke lyžičku bazalky a cez lis prelisovaný strúčik cesnaku. Ochutnajte omáčku a v prípade potreby pridajte soľ alebo korenie. Potom misku varte ďalších 10 minút.
- Po uplynutí tejto doby bude jedlo pripravené. Na tanier dáme kuskus a položíme naň kura v paradajkovej omáčke. Celé to môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Perlový kuskus možno použiť aj pri príprave jedál z Blízkeho Východu. Jeho zaujímavá chuť sa skvele hodí do mäsitých aj vegetariánskych jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Väčšina Slovákov ich odreže a vyhodí do koša. Mnoho ľudí si kladie otázku, či sú stonky jahôd jedlé
U starej mamy bol vždy jeden v skrini. Zmiešajte s ovocím a vypite, kedy môžete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.