11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Slovenská kuchyňa je plná zemiakov, ale tento recept je pomerne neznámy. Hovoríme o zemiakoch na francúzsky spôsob, ktoré v mnohých domácnostiach určite nahradia klasické placky, hranolky alebo iné špeciality z tejto neskutočne chutnej zeleniny. Táto špecialita je príjemne chrumkavá a môže byť dokonalým predjedlom alebo prílohou k večeri.
Zemiakové placky sa stanú minulosťou, ak aspoň raz vyskúšate tieto šialené zemiaky na francúzsky spôsob. Za tajomným názvom sa skrýva šialené jedlo, ktoré je príjemne chrumkavé a doslova sa rozplýva v ústach. Príprava je hračka – stačí si zapamätať niekoľko dôležitých detailov a vyjde to vynikajúco.
Sú zemiaky na francúzsky spôsob lepšie ako klasické zemiakové placky?
V našom jedálnom lístku je veľa jedál zo zemiakov. Zemiakové placky však kraľujú, a to preto, že sú chutné, ľahko sa pripravujú a stoja nás len pár Sk. Zaujímavou alternatívou by však mohol byť recept na zemiaky na francúzsky spôsob. Špecialita s krásnym a tajomným názvom sa pripravuje veľmi ľahko a čo je najdôležitejšie, dá sa pripraviť v duchu zero waste a s použitím zeleniny zo včerajšej večere.
Tajomstvom zemiakov na francúzsky spôsob je šialene chrumkavá a zlatistá kôrka. Tá sa dosahuje pomocou nezvyčajnej metódy. Najprv sa zelenina nakrája na hrubšie plátky a uvarí. Vychladnuté zemiaky sa potom vložia do špeciálneho cesta a neskôr do olejového kúpeľa. Chuť je skutočným majstrovským dielom, rovnako ako estetická prezentácia na tanieri.
Recept na zemiaky na francúzsky spôsob. Ponorte do cesta a vložte na panvicu
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov,
- vajce,
- 3 PL hustého jogurtu,
- 3 PL pšeničnej múky,
- 1 PL zemiakového škrobu,
- čajová lyžička provensálskych byliniek,
- olej na smaženie,
- čajová lyžička sušeného cesnaku,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
- Zeleninu ošúpte, umyte, osušte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Zemiaky varte v mierne osolenej vode asi sedem minút – je dôležité, aby boli nerozvarené, ale nesmú byť ani rozvarené a rozpadávať sa.
- Teraz zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.
- Potom si pripravíme cesto. V miske zmiešame vajce, jogurt, soľ, cesnak, provensálske bylinky a korenie. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame a nakoniec postupne pridávame múku, pričom stále miešame, kým nezískame ideálnu konzistenciu – cesto by malo mať konzistenciu hustej smotany.
- Vychladnuté zemiaky namočte do cesta a vhoďte ich do panvice s horúcim olejom.
- Plátky opečieme z oboch strán dohneda. Hotové zemiaky položte na papierovú utierku a pochutnajte si!
- Tip – zemiaky na francúzsky spôsob chutia výborne sólo s omáčkou, podávané k večeri alebo ku grilovaným jedlám.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú oveľa lacnejšie ako bravčové a chutia lepšie. Ich príprava je najlepšou voľbou
Prvýkrát som ich skúsila v Číne a zachutili mi. Napodobnila som recept a teraz ich robím doma
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.