12.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka).
Kysnuté cesto spôsobuje niektorým ľuďom veľa problémov. Nie vždy sa mu chce kysnúť a nie vždy je nádherne nadýchané. Existuje však spôsob, ako dosiahnuť, aby kysnuté cesto vykyslo oveľa rýchlejšie a bolo ľahké a mäkké. Stačí doň pridať jednu polievkovú lyžicu octu. Takéto cesto sa nazýva vzdušné cesto.
Kysnuté cesto je základom mnohých druhov pečiva. Preto by ľudia, ktorí radi trávia čas v kuchyni, mali byť dobre oboznámení s výrobou tohto cesta. Nie vždy však s nami chce spolupracovať. Niekedy kysne príliš pomaly, inokedy sa ťažko miesi. Existuje však jedna metóda, vďaka ktorej kysnuté cesto vykysne oveľa rýchlejšie a získa ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.
Stačí pridať malé množstvo tekutiny, ktorá sa pravdepodobne nachádza v každej kuchynskej skrinke alebo zásuvke. Je to ocot. Stačí jedna polievková lyžica tejto zložky. Nemusíte sa obávať, že ocot bude neskôr v chuti koláča citeľný. Zruší jeho chuť vysoká teplota, pri ktorej budete neskôr piecť.
Kysnuté cesto s octom alebo vzdušné cesto. Ako ho pripraviť
Na prípravu vzdušného cesta potrebujete takmer rovnaké ingrediencie ako na kysnuté cesto. Samozrejme, okrem octu, ktorý je tu špeciálnou prísadou.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 30 g čerstvého droždia,
- 125 ml vlažného mlieka,
- 100 g cukru,
- 50 g rozpusteného masla,
- 2 žĺtky,
- lyžica octu.
Postup prípravy:
V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. Odstavte, aby úplne vychladlo.
Do misy rozdrobíme droždie. Pridáme lyžicu cukru a zalejeme teplým mliekom. Dávame pozor, aby nebolo príliš horúce, pretože môže zničiť droždie a cesto nevykysne. Počkajte asi štvrť hodiny, kým droždie vykysne.
V samostatnej miske zmiešajte suché prísady, t. j. múku a zvyšok cukru. Pridáme žĺtky, lyžicu octu, ktorý je tu hlavnou postavou, a vykysnuté droždie. Prísady vopred premiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo.
Ďalším krokom je vymiesenie cesta. Môžete to robiť ručne, kým sa vám to ľahko odlepí od rúk, alebo môžete použiť kuchynský robot. Po vykysnutí misu prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Potom cesto ešte raz premiesime a môžeme ho použiť podľa vlastného uváženia, napr. na tvorbu rohlíčkov alebo na prenesenie cesta na plech s papierom na pečenie, v ktorom ho nakoniec upečieme. Pred vložením do rúry je dobré nechať ho ešte približne 15 minút kysnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky
Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.