11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).
Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár. Odvtedy sú to moje obľúbené raňajky. Všetko vďaka správnym paradajkám a koreninám.
Shakshuka je jedlo, ktoré pravdepodobne pochádza z Tuniska alebo Jemenu. Pozostáva z vajec, paradajok, cibule a korenia a často sa podáva s chlebom. Môže sa jesť ako raňajky, neskorá desiata alebo ľahké jedlo. S obľubou sa konzumuje najmä v krajinách Blízkeho východu, ale záujem o toto jedlo rastie aj na Slovensku
Shakshuka s konzervovanými paradajkami. Dôležité sú aj koreniny
Najlepšie paradajky na shakshuku sú tie, ktoré sú šťavnaté, plné chuti a majú intenzívnu vôňu. Ideálne sú malinové, slivkové alebo čerešňové. Ak sa však rozhodnete pre konzervované paradajky, je dôležité vybrať si kvalitný výrobok. Kľúčovú úlohu v chuti tohto pokrmu zohráva aj korenie. Často sa používa rasca, paprika, rasca a cesnak, ktoré jedlu dodávajú charakteristickú bohatú chuť. Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander navyše dodajú pokrmu sviežosť a farbu.
Ako pripraviť shakshuka ako z Turecka? Odhaľujeme recept
Pred mnohými rokmi mi na dovolenke v Turecku jedna kuchárka prezradila svoj recept na shakshuku. Tu sú ingrediencie potrebné na jej prípravu:
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 papriku nakrájanú nadrobno (môže byť červená, žltá alebo zelená)
- 800 g konzervovaných paradajok (nakrájaných alebo celých)
- 4 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička rasce
- 1/2 čajovej lyžičky rímskej rasce
Okrem toho sa zásobme aj soľou a korením podľa chuti a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Shakshuka s vajíčkom je ideálnou voľbou na raňajky. Je rýchla na prípravu
Do veľkej panvice nalejte olivový olej a zohrejte ho na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nezačne mierne karamelizovať. Pridajte aj nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, kým neuvoľní svoju vôňu. Taktiež nakrájanú papriku a počkajte asi 5 minút, kým zmäkne. Potom do panvice pridajte paradajky z konzervy aj so šťavou. Väčšie kúsky rozdrvte drevenou lyžicou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte variť asi 10-15 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Shakshuku ochutíme sladkou paprikou, rascou, rímskou rascou, soľou a korením podľa chuti. Nakoniec do omáčky urobte zárezy a do stredu rozklepnite vajcia. Varte na miernom ohni, pričom panvicu prikryte pokrievkou, kým bielka nezostanú pevné a žĺtky mierne tekuté (približne 5-7 minút). Pokrm je hotový, teraz ho posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúci, najlepšie s kúskom chleba, ktorý nasiakne lahodnú omáčku. Dobrú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasické volské oko je nuda? Pripravte si vajíčka s pridaním talianskej pochúťky a nebudete ľutovať
Obalte v ňom vajcia a dôkladne ich opečte. Keď ich položíte na stôl, všetci sa na ne vrhnú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.