14.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photo Collective).
Výživné raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Aby to však nebolo len chutné, ale aj zdravé, oplatí sa bližšie pozrieť na obsah vášho taniera. Najmä chlieb, ktorý je s ním spojený. Aký chlieb na raňajky? Odborníci nepochybujú. Toto je najzdravší návrh.
Prečo sú raňajky najdôležitejším jedlom? Energia ráno je len začiatok
Raňajky sú jedným z jedál, ktoré by ste nemali počas dňa vynechávať. Hneď po výdatnom spánku dodá telu správne množstvo energie na fungovanie, čím eliminuje akýkoľvek pocit únavy. Pomáhajú tiež udržiavať hladinu cukru v krvi v rovnováhe tým, že poskytuje telu základný zdroj energie – sacharidy.
Výživné a pravidelné raňajky vám navyše môžu pomôcť udržať si zdravú váhu. Ľudia, ktorí systematicky jedia svoje prvé ranné jedlo, majú tendenciu sa počas dňa menej prejedať, čím si oveľa ľahšie udržia svoju váhu. Oplatí sa však venovať pozornosť produktom, ktoré skončia na vašom raňajkovom tanieri.
Aký chlieb na raňajky? Odborníci radia
Chlieb je jedným z produktov, ktoré najčastejšie jeme hneď po prebudení. Stojí však za to venovať pozornosť detailom. Odborníci varujú, že všetky sladké buchty sú jednou z najhorších možností na raňajky. Škrob a cukry, ktoré obsahujú, rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo môže mať za následok únavu alebo bolesti hlavy. Tiež nám rýchlo vyvolajú chuť siahnuť po ďalšom občerstvení.
Pri výbere chleba na raňajky sa oplatí dôkladne oboznámiť s jeho zložením. Dietológovia radia, že chlieb by mal byť bohatý na probiotiká. Patrí sem aj kváskový chlieb, radí dietologička Cristina Barrous v rozhovore pre španielsky magazín „Vogue“.
Obsahuje baktérie mliečneho kvasenia prospešné pre črevnú mikroflóru a pri príprave v procese fermentácie nespôsobuje výrazné skoky v hladine cukru v krvi.
Aký chlieb je najlepší na jedenie? Siahnite po ňom každé ráno
Jednou z najlepších možností je podľa odborníkov na výživu tmavý ražný chlieb. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviaci systém, navyše podporuje chudnutie. Odborníci radia, aby ste si ráno dali aj viaczrnný chlieb alebo chlieb, ktorý obsahuje orechy.
Pri príprave raňajok sa oplatí upustiť od plánov na sendviče vyrobené z bieleho chleba – najmä chleba v plastovom obale a toastového chleba. Biely pšeničný chlieb obsahuje oveľa menšie množstvo vlákniny a minerálov, ktoré boli odstránené pri spracovaní obilia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemusíte sa vzdať chleba, zemiakov a cestovín. Stačí jeden trik tesne pred jedlom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.