14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Kinek00).
Najčastejšou prílohou k večeri v našich domácnostiach sú uhorky. V kuchárskych knihách sa objavujú od nepamäti a ich prípravu sme zvládli dokonale. Niekedy nás však proces nakladania trápi a nevieme, či je so zaváraninami všetko v poriadku. Čo robiť, keď uhorky zapáchajú?
Nakladané uhorky sú prirodzeným zdrojom probiotík, ktoré sú skvelé pre našu imunitu a črevnú peristaltiku. Už za čias našich babičiek a prababičiek sa vedelo, že neexistuje zdravší doplnok k večeri ako domáce uhorky. Z mnohých druhov ovocia a zeleniny môžeme pripraviť zaváraniny, ale uhorky sú tu nesporným kráľom.
Najlepší recept na nakladané uhorky? Presne ten z babičkinho receptára
Vďaka tomu, že si naše babičky starostlivo viedli záznamy o svojich receptoch na konzervovanie, dokážeme vytvoriť dokonalé uhorky. Domáce uhorky svojou chuťou a vôňou potešia aj toho najväčšieho skeptika. Na ich prípravu budete potrebovať:
- višňové listy – 1 do každej nádoby
- nové korenie
- kôpor
- koreň chrenu
- strúčiky cesnaku
- malé uhorky
- 1 litrové poháre.
Uhorky umyte kefkou a tesne ich uložte do vyparených pohárov. Do každej nádoby vložte vetvičku kôpru, kúsok očisteného chrenu, višňový list, 2 zrnká nového korenia a strúčik cesnaku. Zalejte ich vopred pripraveným vody a soli, zatvorte a nechajte stáť na tmavom a chladnom mieste 8 až 10 dní. Pripravte nálev v pomere 1 polievková lyžica soli na 1 liter vody. Ak nakladáte väčšie množstvo uhoriek, urobte dvojitú dávku.
Čo robiť, keď sú uhorky plynaté? Nikdy ich nevyhadzujte pred kontrolou
Keď nemáme veľa skúseností s kvasením uhoriek, určite nás prekvapia dve skutočnosti. Keď otvoríme nádobu, môžeme si všimnúť, že naše uhorky sú plynaté. Vyzerá to trochu zvláštne, a najmä keď vydávajú syčivý zvuk. Prvá myšlienka, ktorá vám napadne? Sú určite skazené. Ukazuje sa však, že nič nemôže byť ďalej od pravdy. Plynatosť je normálnym príznakom kvasenia a rozhodne nie je znakom toho, že naše uhorky sú pokazené.
Ďalšia vec, ktorá nám môže spôsobiť bezsenné noci, je zakalená voda v konzervách. Keď ju uvidíme, môžeme nadobudnúť dojem, že s uhorkami určite nie je niečo v poriadku. Tým sa však netrápme, pretože zakalenie a zmena farby vody v zaváraninách je tiež spôsobená pôsobením mikroorganizmov počas procesu kvasenia. Tieto uhorky si môžeme vychutnať bez obáv o svoje zdravie. Zápach uhoriek môže byť alarmujúci. Ak je to nepríjemné a samotná zelenina je mäkká, je lepšie sa jej konzumácie vzdať. Dôvodom, prečo sa uhorky kazia, môže byť nedostatočné vypálenie pohárov a uzáverov pred konzervovaním.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.