14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Jemná chuť a vôňa je ideálna na letnú prípravu jedál. Táto všestranná zelenina je bohatstvom vitamínov a má aj šialenú chuť. Zahliadli ste na trhu cuketu a chcete z nej pripraviť niečo chutné? Nastrúhajte ju a pripravte si tie najlepšie placky pod slnkom.
Vonku sa z oblohy valí horúčava a vy máte chuť na niečo na zahryznutie. V lete sa najlepšie hodia ľahké recepty zo sezónnej zeleniny. Nielenže sú zdravé, ale dodajú vám aj dávku vitality. Zaradte cukety do svojho každodenného jedálnička a budete po nich siahať navždy. Najlepšie chutia, keď sa z nich pripravia chrumkavé placky.
Cuketa je čisté zdravie
Ak sa rozhodnete pre zdravý výber, zvážte cukety. Obsahuje málo kalórií a patrí medzi najmenej kalorické druhy zeleniny. Zároveň je skutočnou vitamínovou a minerálnou bombou, pretože obsahuje vlákninu, vitamíny A a C, draslík, železo a horčík. Odporúča sa všetkým, ktorí trpia zápchou, črevnými problémami alebo hemoroidmi. Má priaznivý vplyv na črevnú peristaltiku, čím reguluje činnosť čriev. Uvádza sa tiež, že je vhodná pri všetkých zápalových stavoch a najmä pri zápalových stavoch tráviacej sústavy, navyše čistí obličky.
Tipy na najlepšie cuketové placky
Predtým, ako začnete variť, skontrolujte chuť zeleniny. Ak má horkú chuť, môže obsahovať jedovaté látky. Skladovaná v správnych podmienkach bezpečne vydrží aspoň mesiac. Nezabudnite, že v šupke čerstvej cukety sa nachádza veľa živín, ktorých sa neoplatí zbavovať. Cuketa je zelenina, ktorá obsahuje veľa vody, preto po nastrúhaní zeleniny chvíľu počkajte a potom sa zbavte prebytočnej vody, ktorá sa nahromadila. Tekutinu môžete z misky vyliať alebo nastrúhanú cuketu vložte do sitka a na niekoľko minút odložte. Zmes by však nemala byť príliš suchá. Posypanie soľou pomôže cukete uvoľniť vlahu. Nebojte sa pridať bylinky a korenie. Pridaním správnej zmesi bude váš pokrm aromatickejší a chutnejší. Cuketa má veľmi rada oregano, bazalku alebo tymián.
Bezlepkové cuketové placky
Ingrediencie:
- 2 cukety,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 PL kukuričnej múky,
- 1 vajce,
- kôpor,
- soľ a korenie podľa chuti,
- repkový/kokosový olej/vyčistene maslo na smaženie.
Príprava krok za krokom:
Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, potom ju celú vložte do misy. Osolíme a necháme niekoľko minút odstáť, aby sa cuketa osušila. Šťavu z cukety scedíme, pridáme ju do misy spolu s múkou, nakrájanou cibuľou, kôprom, vajíčkom a koreninami. Konzistencia musí byť pevná, nie príliš riedka. Čím viac cukety, tým viac múky musíte do zmesi pridať. Zmes dôkladne premiešajte. Lžičkou dávajte placky na rozpálenú panvicu a smažte ich asi dve minúty z oboch strán.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Karfiol nastrúham a rodina ich zhltne, akoby dva dni nejedla. Všetko je hotové za štvrť hodiny
Cuketové placky som robila polovicu svojho života zle. Bez tejto prísady nechutia tak dobre
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.