15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina).
Jeden z najchutnejších chlebov, ktoré piekla naša babička. Na vrchu silne chrumkavý a v strede vláčny. Vďaka cmaru vydrží dlho čerstvý.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej chlebovej múky
- 300 ml cmaru
- 50 ml teplej vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 čajové lyžičky soli
Príprava:
- Všetky prísady zmiešajte pri izbovej teplote.
- Zmiešajte teplú vodu s droždím, cukrom a dvoma lyžicami múky. Dobre premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 15 minút kysnúť.
- Múku preosejte do veľkej misy.
- Do preosiatej múky pridajte soľ, prilejte cmar a pridajte vykysnuté droždie. Spojte všetky prísady, mieste cesto, kým sa neodlepí od rúk. Vytvarujte guľu, vložte ju do misy a prikryte potravinovou fóliou a utierkou.
- Odložte na hodinu na teplé miesto a nechajte cesto v pokoji vykysnúť.
- Po hodine cesto ešte raz krátko premiesime, vytvarujeme ho do misy, v ktorej sa bude piecť, a prikryté utierkou ho odložíme na 30 minút, aby opäť vykyslo.
- Počas tohto času zapnite rúru na 210 °C. Cesto vložte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi 25×12 cm a v strede urobte zárez, aby sa cesto počas pečenia nekontrolovane neroztrhlo.
- Chlieb pečte 30 minút pri 210 °C. Po tomto čase pečte chlieb ďalších 10-15 minút, kým nezhnedne. Upečený chlieb ihneď vyberte z formy na kuchynskú mriežku.
- Cmarový chlieb je hotový!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý
Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.