17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko).
Znamenajú hnedé škvrny na šupke banánu, že nie je vhodný na konzumáciu? Prečo banány časom zhnednú a je možné predĺžiť ich čerstvosť? A ak áno, ako?
Čo znamenajú hnedé škvrny na banáne?
Hnedé škvrny na žltej šupke banánu môžu na prvý pohľad znamenať, že ovocie je pokazené a nie je vhodné na konzumáciu. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Hnedé škvrny sú výsledkom dozrievania ovocia a ide o úplne prirodzený proces.
Banány odtrhnuté zo stromov sú zvyčajne zelenkavé, pretože v šupke sa nachádza chlorofyl, ktorý je potom tvrdý. Časom šupka zožltne a stane sa oveľa mäkšou. To je zasa spôsobené karoténom.
Čas a teplota ovplyvňujú vznik hnedých škvŕn na žltej šupke banánu, čo znamená, že ovocie je veľmi zrelé a môže sa konzumovať. Takýto banán je určite sladší a má vyšší glykemický index, takže je kalorickejší.
Samozrejme, potom sa oplatí venovať pozornosť samotnej dužine. Ak je dužina tmavá, kašovitá a zakalená, banán je pravdepodobne pokazený a nemal by sa jesť.
Čo sa dá urobiť, aby bol zrelý banán pevný?
Rýchle dozrievanie banánov a pokrývanie ich šupky tmavými škvrnami je proces, ktorému sa nedá zabrániť. Existuje však spôsob, ako zabezpečiť, aby mal zrelý banán stále pevnú, tvrdú a na konzumáciu príjemnú dužinu. Ako to urobiť?
Stačí, ak stopku banánu udržíme v pohári s malým množstvom vody. Tento spôsob udrží banány zrelé a pevné približne 12 dní. Je dobré ponoriť špičku banánu do vody, najmä ak ide o nezrelé ovocie, ktoré má ešte zelenú šupku.
Druhou, rovnako účinnou metódou na predĺženie čerstvosti banánov je zabalenie ich koncov do hliníkovej fólie. Banány tak dozrievajú pomalšie a zostanú dlhšie čerstvé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy nekupujte takéto banány. Nejde o hnedé škvrny
Jesť banány? Radšej si dajte pozor na jednu vec. Vaše zdravie by mohlo utrpieť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.