18.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/italiasecrets/).
Špagety sú nepochybne najobľúbenejším cestovinovým jedlom na svete. Základom je paradajková omáčka a cestoviny, no niekto pridáva aj fašírky. Talian sa podelil o tajomstvo, ako ich vyrobiť tak, aby chutili lahodne.
Jedlá z cestovín s paradajkovou omáčkou a rôznymi druhmi mäsových guľôčok sú v južnom Taliansku mimoriadne obľúbené. V priebehu rokov boli veľmi obľúbené aj medzi talianskymi prisťahovalcami v New Yorku, ktorí mali prístup k bohatšej ponuke mäsa ako v Taliansku. Fenomén špagiet a mäsových guľôčok sa začal v roku 1888, keď sa objavil prvý recept.
Špagety na taliansky spôsob s mäsovými guľkami. Kuchár prezradil svoje tajomstvo
Na instagramovom profile @italiasecrets sa objavil recept na omáčku a aj dokonalé špagetové fašírky. Za zmienku stojí, že Taliani uprednostňujú menšie fašírky a často ich podávajú so zapečenými cestovinami na báze vajec. Na prípravu mäsových guľôčok budete potrebovať:
- mleté mäso,
- chlieb,
- Konzervované paradajky bez šupky,
- mlieko,
- cesnak,
- Cibuľa,
- petržlen,
- 1 vajce,
- Parmezán a syr pecorino,
- Korenie: soľ a čierne korenie.
Tajomstvom úspešného jedla je však podľa kuchára chlieb. Nakrájajte niekoľko plátkov, natrhajte ich na malé kúsky a vložte do misy. Zalejeme mliekom a premiešame. Do druhej misky dáme mäso, pridáme parmezán, nastrúhame cesnak a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Chlieb namočený v mlieku vyžmýkame a pridáme do misy s mäsom a ostatnými prísadami.
Vytvorte talianske mäsové guľky s cestovinami. Budete sa cítiť ako v Ríme
Všetko dochutíme korením a soľou a vypracujeme na jednotnú hmotu. Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčko. Talian prezradil, že z jedného vajíčka bude stačiť polovica. Znova premiešajte všetky ingrediencie. Vytvarujte malé mäsové guľky a položte ich na tanier v blízkosti.
Teraz je čas na omáčku. Do hrnca nalejeme olej, pridáme cibuľu nakrájanú na malé plátky a paradajky z konzervy. Dochutíme soľou a korením a varíme 20 minút.
„Presne ako u babky“
– priznal kuchár po ochutnaní omáčky.
Fašírky opečieme na panvici na olivovom oleji. Keď sú hnedé, pridajte ich do omáčky. Nakoniec omáčku (bez mäsových guľôčok) prelejte do samostatnej panvice a premiešajte s cestovinami. Posypeme parmezánom a pecorinom, porciu dáme na tanier a ozdobíme fašírkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Studený tvarohový koláč môjho detstva. Najlepší koláč so želé a ovocím
Kedy je najlepšie osoliť vodu na zemiaky? Tento detail je veľmi dôležitý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.