Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Matné striebro získa späť svoj lesk. Čierneho povlaku sa môžete ľahko zbaviť

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa) Strieborné predmety - šperky, ozdoby alebo príbory - časom strácajú svoj lesk a matnejú. To im uberá…

Huba, ktorá znižuje hladinu cholesterolu. Pridajte si ju do rannej kávy, účinky vás prekvapia

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin) Čaga sa používa v tradičnej medicíne Ďalekého východu a má množstvo prospešných látok. Je ťažké uveriť, že parazit…

Vzhľadovo sa podobá vajcu. Lahodná žltá dužina upokojuje kašeľ a posilňuje srdce.

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/foras05). Keď cez okná začne nakukovať zimný chlad a teplota prudko klesá, príroda má pre nás odpoveď - exotické…

Pripravíte ich doslova za pár minút. Sú oveľa lepšie ako palacinky

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko). Chýba vám nápad na rýchle a výživné jedlo? Ak už máte dosť sendvičov alebo ovsenej kaše, určite si…

Toto ošetrenie rastlín v kvetináčoch je nevyhnutné. Budú lepšie rásť

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Klaudia Helman). Zalievanie a hnojenie rastlín v kvetináčoch predstavujú bežné úkony starostlivosti. Nemali by sme však prehliadnuť ešte jeden…

Auto Trendy

Jeseň odhalila pravdu: 20 % áut neprešlo technickou kontrolou – zistite, či je vaše medzi nimi!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jeseň je v plnom prúde, čo znamená jediné – čas na každoročnú správu o poruchovosti vozidiel, ktorú zverejňuje TÜV. Ako ukazujú aktuálne štatistiky, tento rok…

Toto sú autá budúcnosti od BYD – Špičkový výkon, skvelé ceny a technológie, ktoré vás ohúria!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - BYD patrí medzi značky, ktoré najúspešnejšie vstúpili na európsky trh. Hoci jej predaje nedosahujú úroveň značiek ako MG, čo súvisí s jej takmer výlučným zameraním…

Tesla bez volantu už v Európe. Videli sme vesmírny model naživo

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybercab je nový výtvor Elona Muska, ktorý vyzerá, akoby prišiel priamo z natáčania u Jamesa Camerona. Elektrické vozidlo nemá volant ani pedále a bude…

Auto roka odhalilo smutnú pravdu: Európa ignoruje realitu, USA idú vlastnou cestou

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Finalisti ankety Auto roka v USA odhalili, že svet automobilového priemyslu je rozdelený na dve úplne odlišné sféry. Zatiaľ čo v USA dominujú praktické a…

Prelomová štúdia odhalila: Batérie elektromobilov vydržia dlhšie, než ste si kedy mysleli!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Batérie elektromobilov si udržiavajú kapacitu dlhšie, ako sa predpokladalo, a ich opotrebovanie sa s rastúcim počtom najazdených kilometrov dokonca spomaľuje. Takéto prekvapivé zistenie priniesla nemecká…

Tesla Cybertruck: Prečo Európa zatvára dvere najkontroverznejšiemu autu sveta?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck patrí medzi najdiskutovanejšie autá posledných rokov, no v Európe sa jeho predaj neumožňuje z dôvodu, že je považovaný za nebezpečný. Poďme si vysvetliť,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov