19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alima007).
Vo Francúzsku sú veľmi obľúbené pečené obdĺžniky z lístkového cesta, ktoré sú na vrchu bohato posypané cukrom. Hotové lístkové cesto sa dá ľahko premeniť na množstvo občerstvenia. Je ideálne na sladké aj slané jedlá. Nielen v Paríži, ale aj v mnohých slovenských mestách si radi pochutnávame na chrumkavých croissantoch, ktoré dokonale chutia so šálkou aromatickej kávy. Chceli by ste vyskúšať lístkové cesto na slano? Spojte ho s nastrúhaným tvrdým syrom a pripravte si lahodné slimáky.
Príprava lístkového cesta
Dlhé roky sa predpokladalo, že cesto, ktoré sa označuje ako lístkové, pochádza z Grécka. Pôvodne sa predpokladalo, že krehké cesto s vrstevnatou štruktúrou sa miesilo s dostatočným množstvom olivového oleja. Ukázalo sa, že táto verzia má len málo spoločného s pravdou. Za pôvodným receptom na lístkové cesto stojí francúzsky kuchár a maliar zo 17. storočia Claude Lorrain.
Výroba vlastnej pochúťky je náročná a zdĺhavá činnosť. Tradičný recept na lístkové cesto zahŕňa kombináciu dvoch zmesí. Prvá sa vyrába z pšeničnej múky, vajec, soli a octu. Druhá pozostáva z cesta s primeraným množstvom masla. Ďalším krokom je spojenie a niekoľkonásobné preloženie a rozvaľkanie cesta.
Syrové slimáky z hotového lístkového cesta
Lístkové cesto je produkt, ktorý treba mať v chladničke pre prípad núdze. Môžete z neho pripraviť expresné syrové slimáky, ktoré môžete podávať rodine a neohláseným hosťom. Stačí skombinovať tri jednoduché ingrediencie a vychutnať si lahodný výsledok.
Ingrediencie na syrové slimáky:
- 1 balenie lístkového cesta XXL
- 250 g tvrdého syra (napr. gouda, ementál, edam)
- 1 vajce
Ako pripraviť rýchle syrové občerstvenie?
- Lístkové cesto vyberte z obalu, rozviňte a rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Celý povrch potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Na hrubom strúhadle nastrúhajte jeden alebo viac druhov syra podľa vlastného výberu a rovnomerne ho rozotrite na cesto, pričom nechajte voľný okraj široký 2 – 3 cm.
- Začnite od dlhšej strany cesta a opatrne ho zrolujte do pomerne tesnej rolády. Hotový ho prilepte na voľný okraj bez syra.
- Takto pripravenú syrovú roládu z lístkového cesta rozrežte na 6-8 menších kúskov a preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
- Hotové slimáky jemne sploštíme dlaňou. Vrchnú a bočnú časť každej rolky opäť potrieme rozšľahaným vajcom.
- Syrové slimáky z lístkového cesta pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 15 – 20 minút. Podávajte teplé s obľúbenými omáčkami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nastrúhajte a naaranžujte na lístkové cesto. Je to perfektné občerstvenie
Z troch ingrediencií vykúzlite chutné koláčiky. Pripravím ich za menej ako štvrťhodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.