19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina).
Džemy, pasty a krémy sú len malou časťou sladkých nátierok, ktoré sú k dispozícii v obchodoch na sendviče, ovsenú kašu alebo palacinky. Problémom sa však často ukáže byť ich cena a zloženie, ktoré v niektorých prípadoch necháva veľa dôvodov na zamyslenie. Už máte dosť? Pripravte si jablkové maslo so škoricou.
„Jablkové maslo“ je v skutočnosti nátierka ideálna nielen na sendviče alebo ovsenú kašu, ale aj k mäsu alebo pečienke. Za prirovnanie k maslu vďačí svojej textúre, ktorá je hladká a krémová, s karamelovou farbou. Hlavnou zložkou sú jablká, okrem nich v masle nájdete aj samotné korenie. V rozpore s tým, čo sa zdá, však nejde o marmeládu alebo ovocný džem.
Ktoré jablká budú najlepšie? Vyberte si sladké odrody
Najlepšie sú sladké jablká s dostatočným množstvom fruktózy, teda jablká ako ligol, rubín, gala, delikates alebo šampión. Zmiešajte ich spolu, napr. ligol s jonaprince, alebo pridajte niekoľko kyslých pre inú chuť. Jablkovú pastu môžete použiť na prípravu sendvičov, palaciniek, vaflí, ale aj muffinov, na natieranie vrchov koláčov, ovsených vločiek a müsli, zapekaných syrov a mäsa, a to v sladkej aj slanšej verzii.
Jablkové maslo so škoricou a klinčekmi. Ideálne nielen na sendviče
Sladké maslo neobsahuje žiadny ďalší cukor. Ak ho chcete použiť napríklad na pečené mäso, môžete pridať 2-3 strúčiky cesnaku alebo pripraviť pastu v dvoch dávkach. Na prípravu pasty okrem sterilizovaných pohárov potrebujete:
- 3 kg sladkých jabĺk,
- 1 šálku jablčného octu,
- 2-3 čajové lyžičky škorice,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia,
- štipku soli,
- šťavu z 1 citróna,
- kôru z 1 citróna,
- voliteľné: 2-3 strúčiky cesnaku.
Príprava:
Jablká umyte, ošúpte a rozštvrťte. Odstráňte stopky a jadrovník. Šupku nevyhadzujte, môžete ju použiť napríklad na výrobu domáceho octu. Nalejte ocot do veľkého hrnca s ťažkým dnom, pridajte nakrájané jablká a na miernom ohni priveďte do varu. Ak pripravujete maslo s ohľadom na mäso, pridajte cesnak. Približne po 15 až 20 minútach, keď jablká výrazne zmäknú, pridajte všetko korenie. Znížte teplotu v hrnci a varte približne 2 hodiny, kým sa voda z jabĺk neodparí a zmes nezhustne a nezíska charakteristickú karamelovú farbu. Ku koncu pridajte citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Chvíľu povarte a potom naplňte do sterilizovaných pohárov. Môžete ich ihneď uzavrieť a otočiť hore dnom alebo pasterizovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyrobiť číre maslo? Zapamätajte si dve pravidlá. Konzistencia bude dokonalá
Arašidové maslo vyčistí tieto povrchy rýchlejšie ako čistiaci prostriedok. Ušetríte veľa peňazí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.