20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/showcake).
V máji je sezóna mladej kapusty, ktorá je síce relatívne krátkoveká, ale môžeme si ju vychutnávať ešte niekoľko mesiacov. Stojí za to využiť jej zdraviu prospešné vlastnosti, keď sa táto objaví vo vašom obľúbenom stánku. Hľadáte inšpiráciu? Vyskúšajte tieto chutné rezne z mladej kapusty.
Mladá kapusta je v podstate typická biela kapusta, ktorá pochádza zo skoršej odrody. Na trhoch je k dispozícii od začiatku mája a možno si ju vychutnávať až do augusta. Siahame po nej, pretože je jemnejšia a sladšej chuti. Keď hľadáte jarnú inšpiráciu, pripravte si dokonalé a veľmi zdravé rezne.
Nápad na rýchlu večeru: mladé kapustové rezne
Nemáte veľa času na prácu v kuchyni, ale napriek tomu si chcete dopriať zdravé jedlo? Vyskúšajte túto bezmäsitú možnosť, ktorá prospeje vášmu žalúdku.
Zloženie:
- 1 hlávka mladej kapusty,
- 2 vajcia,
- 1/2 šálky múky,
- 1/2 šálky mlieka,
- mletá sladká paprika,
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie.
Príprava krok za krokom:
- Kapustu dôkladne umyte a nakrájajte na plátky hrubé dva centimetre. Podľa potreby ju osolíme a okoreníme.
- V miske zmiešajte múku, vajcia, mlieko, soľ, korenie a papriku. Cesto by malo mať konzistenciu hustého palacinkového cesta.
- Na panvici rozohrejeme olej. Plátky kapusty namočte a dôkladne obalte v cestíčku, potom ich smažte dozlatista, približne tri až štyri minúty z každej strany.
Mladá kapusta je zdrojom vitamínov a minerálov
Toto je skutočná bomba, v dobrom slova zmysle. Poskytuje slušnú dávku vitamínu C, A a E, ako aj vitamínov K a B. Tmavé listy mladej kapusty majú vysoký obsah kyseliny listovej a železa. Predpokladá sa, že má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, takže sa oplatí po nej siahnuť počas prechladnutia. Zároveň má veľmi málo kalórií, čo z nej robí ideálnu zeleninu na chudnutie. Liečivé vlastnosti kapusty sa v tradičnej medicíne využívajú už po stáročia, napríklad pri liečbe kožných zápalov, reumatických ochorení, ekzémov, popálenín, pomliaždenín a rán, ochorení pečene, sleziny a tráviaceho systému. Dá sa povedať, že je to jedna z najzdravších druhov zeleniny, pretože zvlhčuje črevá, prospieva žalúdku, zlepšuje trávenie, obnovuje bakteriálnu flóru tráviaceho traktu, brzdí nadmerné vylučovanie žalúdočných štiav a zlepšuje vzhľad pokožky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.