20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leka Sergeeva).
Najväčšia národná hrdosť Talianska je základom stredomorskej stravy. V posledných rokoch sa dostala aj do našich kuchýň. Ako si však môžete byť istí, že si vyberáte kvalitné cestoviny? Výber správneho výrobku je kľúčom k príprave kvalitného pokrmu. Stojí za to venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým vlastnostiam, aby ste získali hodnotný výrobok.
Výber cestovín v obchodoch je obrovský a v posledných rokoch sa objavuje aj veľa ponúk priamo z Talianska, kde sa vyrába to najlepšie cesto. Stačí dobre čítať obaly, aby ste si skutočne vybrali kvalitné cestoviny. Pri výbere venujte pozornosť týmto niekoľkým detailom a budete mať istotu, že ste sa rozhodli dobre.
Zoznam výrobcov cestovín, ktoré obsahujú 100 % talianskej pšenice
Talianski blogeri Pasta and Panda vo svojom videu na TikToku podrobne opísali, ktoré značky je najlepšie vybrať, ak chcete kúpiť kvalitné cestoviny. Hoci sú cestoviny Barilla najpopulárnejšími talianskymi cestovinami na svete, Taliani si ich na prípravu dvoch chodov vyberajú len zriedka. Kvalitnými výrobcami sú napríklad De Cecco, Rummo alebo la Molisana, ktoré môžeme dostať aj vo väčších obchodoch na Slovensku.
Dbajte na farbu a vzhľad cestovín
Dobré cestoviny by mali mať svetlú farbu blízku slonovinovej kosti. Je to spôsobené semolínou, mletou tvrdou pšenicou, z ktorej sa vyrábajú. Ak sa stretnete s cestovinami hnedej alebo intenzívne žltej farby, znamená to, že cestoviny boli podrobené násilnému a umelému procesu sušenia pri vysokých teplotách. Škroby, ktoré obsahujú, boli doslova spálené. Výsledkom výberu takéhoto cesta budú cestoviny so sladkastou chuťou a horkou príchuťou, ktorá je typická pre karamelizáciu cukrov. Okrem toho sa niekedy stáva, že niektorí výrobcovia pridávajú do svojich receptúr prírodné farbivá v podobe kurkumy, šťavy z červenej repy alebo kalamárového atramentu, aby podporili nákup.
Povrch pasty by mal byť na prvý pohľad drsný a nepriehľadný. Drsná štruktúra je spôsobená použitou technikou vytláčania. Blogeri Pastaandpanda uvádzajú, že hladkosť cestovín závisí od použitých nožov. Tie, ktoré sú úplne hladké, boli nakrájané teflónom. Hrubé cestoviny lepšie absorbujú omáčku, majú lepšiu chuť a sú stráviteľnejšie. Pri nesprávnom sušení sa na cestovinách môžu objaviť červenohnedé škvrny, ktoré negatívne ovplyvňujú varenie. Prítomnosť bielych bodiek na povrchu naznačuje, že krupica nie je dokonale hydratovaná, zatiaľ čo ak sú bodky čierne, znamená to prítomnosť čiastočiek otrúb, ktoré neboli odstránené počas mletia, alebo čiastočiek krupice pochádzajúcich z tmavých zŕn.
Dôležitý je obsah bielkovín
Cestoviny sú dôležitou zložkou výživného pokrmu a cenné živiny, ktoré obsahujú, sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Cestoviny obsahujú sacharidy, ale aj vysoký podiel bielkovín. Blogeri zo stránky pastaandpanda vo svojom videu upozorňujú, že kvalitné cestoviny musia obsahovať minimálne 14 gramov bielkovín na 100 gramov výrobku. Takéto cestoviny sa lepšie varia, nerozpadávajú sa a umožňujú dosiahnuť cieľový efekt al dente.
Kedy je najlepšie osoliť vodu na zemiaky? Tento detail je veľmi dôležitý
Dá sa špargľa zmraziť? Iba týmto spôsobom. Inak stratí chuť a stane sa z nej ľadová kaša
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.