22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/anonimka2009).
Pre niektorých je jablkový koláč najlepší koláč na celom svete, pretože jeho štruktúra a chuť sú naozaj veľmi dobré. Aj ja som veľkým fanúšikom tohto koláča a vždy, keď mám príležitosť, siahnem po ňom. Kráľovská verzia chutí ešte lepšie ako klasická, a to vďaka tejto jedinej ingrediencii.
Kedysi som jedla jablkový koláč len vtedy, keď som si ho kúpila v cukrárni alebo kaviarni. Odkedy však poznám tento recept, zvyčajne si ho robím sama a vychádza oveľa lepšie. Tento efekt je spôsobený len jednou prísadou, ktorá sa pridáva do jablkovej plnky. Všetko je to o želé, v mojom prípade volím citrónovú príchuť. Práve tá dodáva celku sviežosť a zaujímavejšiu chuť.
Recept na kráľovský jablkový koláč
Ingrediencie na piškótové cesto:
- 3 celé vajcia,
- 50 g jemného cukru,
- 2 kopcovité polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 1 PL zemiakového škrobu,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- 2 lyžičky vanilkového cukru.
Ingrediencie na jablkovú plnku:
- 700 g jabĺk,
- 2 citrónové želé,
- 4 lyžice jemného cukru.
Prísady na smotanovú hmotu:
- 300 ml 36% smotany,
- 30 g želatíny,
- 50 ml vriacej vody,
- 2 PL práškového cukru.
Okrem toho:
- 100 g mliečnej čokolády.
Spôsob prípravy:
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Tie vložte do väčšej misy, pridajte cukor a vanilkový cukor a šľahajte do hladka.
- Potom postupne pridáme žĺtky, pšeničnú múku preosiatu cez sito, zemiakový škrob a prášok do pečiva. Všetky prísady miešame, kým sa nespoja.
- Pripravené cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Formu so zmesou vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme približne 30 minút. Potom ho vyberte a odložte bokom, aby vychladlo.
- Jablká opláchnite, ošúpte, nakrájajte na štvrtiny a odstráňte jadrovník. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca. Ovocie zalejte 250 ml vody a priveďte do varu.
- K jablkám pridajte želé a cukor, dobre premiešajte, kým sa nerozpustia, a odstavte, aby sa mierne stuhli.
- Pripravenú jablkovú zmes rozotrite na upečený piškótový koláč a odložte, aby stuhla.
- Želatínu vložte do misky a zalejte vriacou vodou, dôkladne premiešajte. Potom teplú zmes zmiernite lyžicou smotany. Postupne pridávajte zvyšok smotany a stále miešajte. Nakoniec prisypte práškový cukor a opäť premiešajte.
- Pripravenú smotanovú zmes preneste na rozložené jablká a uhlaďte lyžicou.
- Tortu vložte do chladničky asi na 6 hodín, aby stuhla. Po vybratí ozdobte vrch nastrúhanou čokoládou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly koláč, ktorý nechutí ako klasické dezerty. Okrem múky pridajte aj túto ingredienciu
Lemonies alebo brownie s bielej čokolády a nádychom osvieženia. 15 minút práce a finito
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.