22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kostasgr).
Slovenské jahody sa už objavili na trhoch, takže je ideálny čas pridať ich do nášho vynaliezavého dezertu, ktorý zosadí z trónu klasiku so smotanou a cukrom. Stačí všetko rozmixovať a nechať odležať v chladničke – zvyšok sa urobí doslova sám. Výsledok zase rozmaznáva všetky zmysly a navyše krásne vyzerá.
Májové jahody sú jednou z najobľúbenejších pochúťok, ktoré nájdete v obchodoch, na trhoch a v prícestných stánkoch. Toto slovenské ovocie je mimoriadne sladké, preto sa z neho oplatí pripraviť šialený dezert. S tradičnou miskou jahôd s pridanou smotanou a cukrom však nemá nič spoločné. Táto variácia je skutočnou pastvou pre chuťové bunky, ktorú ocení aj náročná svokra.
Tento šialený jahodový dezert kraľuje na mojom stole počas celého mája
O recepty s jahodami nie je núdza, ale čo tak netradičná variácia, ktorá zmizne z plechu za okamih a dlho zostane v pamäti vašej rodiny a hostí? Tento dezert je skutočným skvostom medzi sladkosťami a, čo je zaujímavé, triviálnou pochúťkou na prípravu. Suroviny stačí poriadne spojiť, všetko rozmixovať, naliať do formy a dať na niekoľko hodín do chladničky. Zvyšok sa robí sám!
Najdôležitejšou ingredienciou sú jahody. Jahodám odstráňte stopky, nakrájajte ich na malé kúsky a zmiešajte ich s kondenzovaným mliekom. Celé sa to rozmixuje, vychladí a nakoniec spojí s ďalšou, jahodovou omáčkou, ktorú medzitým pripravíme s cukrom na panvici. Tým sa filozofia tohto dezertu končí. Ako vidíte, je to jednoduché a fenomenálne.
Jahodový dezert s kondenzovaným mliekom – všetko rozmixujem a je to hotové
Ingrediencie:
- 250 g jahôd,
- 150 ml kondenzovaného mlieka,
- 200 ml 33% smotany,
- 30 g cukru,
- 10 g želatíny,
- 40 ml vody,
- 2 g práškového agaru.
Spôsob prípravy:
- Na začiatku odstráňte z jahôd stopky. Jahody dôkladne umyte a nakrájajte na malé kúsky.
- Vložte 150 g jahôd do misy a zalejte ich kondenzovaným mliekom. Všetky prísady starostlivo zmiešajte a rozmixujte na hladkú hmotu. Nakoniec pridajte smotanu a opäť rozmixujte.
- Želatínu rozpustite vo vode a vlejte ju do jahodovej zmesi.
- Jahodovú zmes nalejte do rovnej, nie príliš vysokej misy a vložte do chladničky, aby všetko pekne stuhlo.
- Medzitým opražte zvyšné nakrájané jahody spolu s cukrom na panvici.
- Nakoniec, keď sa jahody takmer rozpadnú, pridajte agarový prášok, rozpustite ho a výsledný džem nalejte na vopred pripravenú jahodovú zmes.
- Nechajte dezert odpočívať v chladničke aspoň tri hodiny.
- Po tomto čase je sladkosť pripravená na podávanie, môžete ju nakrájať a podávať, nech sa páči!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento jahodový koláč je najlepší dezert na máj. Pripravíte ho len z niekoľkých ingrediencií
Sladké občerstvenie s jahodami a mascarpone. Tieto dezerty schovajte pred labužníkmi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.