24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jarun Ontakrai).
Vysoká hladina cholesterolu môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Prispieva k rozvoju aterosklerózy, ktorá následne zvyšuje riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení. Na účinné potlačenie negatívnych účinkov vysokej hladiny cholesterolu je potrebné zmeniť svoje stravovacie návyky. Tu sú produkty, ktoré pomôžu znížiť hladinu cholesterolu.
Vysoký cholesterol a strava? Čo by sa malo odstrániť z denného jedálnička
K zvýšenej hladine „zlého“ LDL cholesterolu najviac prispievajú nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych produktoch, ako aj v niektorých spracovaných rastlinných produktoch. Zaujímavé je, že sú aj v kokosovom a palmovom oleji.
Do zoznamu škodlivých výrobkov potom patria aj instantné jedlá, slané pochutiny, sladkosti, ľahké pečivo, cukrovinky a rýchle občerstvenie. Vyradiť tieto výrobky zo stravy je preto veľmi dôležité a pomôže Vám to znížiť hladinu cholesterolu.
Čo jesť na zníženie cholesterolu a ktoré potraviny je nevyhnutné zaradiť do svojho jedálnička
Základom je nahradiť nasýtené tuky zdravými alternatívami. Zelenina bohatá na vlákninu účinne znižuje hladinu cholesterolu a zároveň reguluje metabolické procesy. Pomáha tiež odstraňovať toxíny z tela.
Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ľanové semienka, tekvicové semienka, slnečnicové semienka a orechy, podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému.
Zelenina, ako je tekvica, mrkva, paprika, brokolica a červená repa, by mala byť pravidelnou súčasťou jedál. Výbornou voľbou sú jablká a hrušky, pretože majú vysoký obsah vlákniny. Jesť by ich mali ľudia, ktorí majú radi práve ovocie. Dôležitou je aj konzumácia celozrných výrobkov, ako sú chlieb, cestoviny, kaše a ovsené vločky. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, kontrolovať hmotnosť a čistiť organizmus.
Musíme vylúčiť mäso z nášho jedálnička? Existuje skvelá alternatíva
Oplatí sa obmedziť príjem mäsa. Nemusíte sa ho úplne vzdať. Hydinu by ste mali variť len dvakrát týždenne. Najlepšia je jej príprava na pare, pretože použijete minimálne množstvo tuku. Naopak, červené mäso by sa malo na tanieri objaviť maximálne dvakrát do mesiaca.
Čo je výbornou alternatívou mäsa? Ryby, ako sú losos, tuniak, makrela, sardinky a pstruh, obsahujú omega-3 mastné kyseliny a preto podporujú zdravie srdca. Najlepšie je ich pripraviť v rúre alebo na pare, pretože sa tak zachová ich výživová hodnota.
Vysoký cholesterol sa dá účinne znížiť správnymi stravovacími návykmi. Zaradením zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a rýb do svojho jedálnička si nielen zlepšíte zdravie, ale znížite aj riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna miska denne zníži hladinu cholesterolu. Jedzte každý deň pred poludním
Znižujú „zlý“ cholesterol a krvný tlak, zvyšujú výkonnosť mozgu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.