24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gulsina).
Kuchynské pomôcky nám môžu skutočne pomôcť a zlepšiť naše varenie. V mnohých prípadoch však stoja veľa a navyše výsledok nemusí byť vždy uspokojivý. Ukazuje sa, že mnohé z nich sa dajú nahradiť. V skutočnosti na ne ani nemusíte míňať peniaze.
Vajcia sú jednou z najzákladnejších potravín, ktoré máme v kuchyni. Môžeme z nich pripraviť takmer čokoľvek. Sú ideálne na raňajky, obedy a večere a možno ich použiť aj do dezertov. Ich škrupiny môžeme dokonca použiť na prípravu domácej kozmetiky alebo hnojív na kvety. Poznáme ich tak dobre, že pri ich príprave môžeme len ťažko očakávať nejaké prekvapenie. No dnes vám môžeme dať trochu náskok.
Vajcia sú základom kuchyne, ale môžu spôsobiť veľa problémov
Vajcia najčastejšie končia na našom tanieri na raňajky. Používame ich ako základ pre sendvičové nátierky, miešané vajíčka alebo vyprážané vajíčka. Najmä posledné menované môžu byť problematické. A to hneď v niekoľkých ohľadoch. Jedným z nich je, že sú príliš riedke, druhým, že sú príliš tekutá. Žĺtok by mal byť tekutý, alebo naopak, celkom pevný. A nesmie sa rozliať! Koľko ho mám vyprážať a na akom ohni? Prikryť alebo nie? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcom článku. Medzitým sa dnes budeme venovať ďalšiemu problému s vajíčkami.
Ako pripraviť vyprážané vajcia tak, aby sa nerozliali po celej panvici? Ak ich hodíte priamo na panvicu, môžu sa roztekať po celom dne. Nielenže potom nevyzerajú tak chutne, ale je aj ťažšie zabezpečiť, aby boli dokonale usmažené. Boky sú tenšie, takže sa ľahko pripália, zatiaľ čo stred je stále voľný. Bolo by vhodné použiť formu alebo niečo, čo by vajíčku dodalo správny, kompaktný tvar.
Cesnakový trik – vyprážané vajcia sa nerozlejú
Kuchári na tento účel používajú špeciálne krúžky. My ich však vôbec nemusíme kupovať. Ukazuje sa, že stačí trik s cesnakom. Túto zeleninu nájdeme prakticky v každej slôovenskej domácnosti, a ak aj nie, môžeme ju kúpiť za drobné v miestnom obchode s potravinami. Rozrežte strúčik cesnaku na polovicu a „nakreslite“ ním na panvici kruh. Do stredu rozklepnite vajce. To je všetko. Z cesnaku sa vytvorí lepkavá hmota, ktorá dokonale udrží bielok. Vďaka tomu nepotrebujeme žiadne pomôcky, aby sme zabezpečili, že vyprážané vajce bude mať vždy dokonalý tvar.
Treba dodať, že vajce si najlepšie zachová svoj tvar, keď je čo najčerstvejšie. Vtedy sa bielok lepšie prilepí k žĺtku a je menej pravdepodobné, že sa rozleje.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Chcete, aby bol cesnak krásny? Vždy ho saďte takto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.