25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iuliia Timofeeva).
Fenomenálne ľahký koláč so sušeným kokosom je nápad na zdravé občerstvenie, pretože kokos je zdravý sám o sebe. Dokázané pozitívne účinky na organizmus vás len ďalej presvedčia, aby ste si pripravili pokrm s kokosom ako hlavnou ingredienciou. Vyskúšajte tento nadpozemsky jednoduchý koláč, ktorý zvládnu aj tí, ktorí ešte nikdy nič nepiekli.
Príjemná kokosová vôňa spolu s hodvábnou chuťou jeho dužiny pripomínajú dovolenku v tropických krajinách. Samotný kokos je nielen zdravý, ale prináša do našich jedál aj nádych exotiky. Využite sušený kokos a pustite sa do prípravy tohto výnimočne jednoduchého koláča.
Zdraviu prospešné účinky kokosu
Kokos sa na pultoch supermarketov objavuje vo forme oleja, mlieka alebo sušeného kokosu už niekoľko rokov. Mali by sme po ňom siahať často, pretože je skutočnou pokladnicou vitamínov a minerálov. Jeho úžasná dužina obsahuje okrem iného vlákninu, draslík, horčík, fosfor a kyselinu listovú. Je vhodným doplnkom jedál, pretože upravuje tráviaci systém, dopĺňa telu potrebné elektrolyty, podporuje pamäť a zdravý vzhľad vlasov, pokožky a nechtov.
Čo je to sušený kokos?
Kokosový orech je ovocie, ktoré rastie na kokosových palmách, a jeho orechy, hoci majú veľmi tenkú šupku, sú veľmi tvrdé. Po rozdrvení si môžeme vychutnať osviežujúcu vodu a potom dužinu, ktorá je bohatá na vitamíny C, K a E. Na získanie kokosových lupienkov sa dužina vysuší a potom nastrúha. Ich každodenné používanie je ideálnym zdrojom bielkovín do akéhokoľvek pokrmu. Najlepšie sa osvedčia pri príprave domáceho pečiva, ako je napríklad nadpozemsky ľahký kokosový koláč.
Recept na nadýchaný kokosový koláč
Ingrediencie:
- 1 šálka pšeničnej múky,
- 150 ml mlieka,
- 100 g sušeného kokosu,
- 100 g masla,
- 80 g cukru,
- 2 vajcia,
- 2 ploché čajové lyžičky prášku do pečiva.
Príprava krok za krokom:
- Na začiatku vymiešajte maslo s cukrom a do zmesi zašľahajte vajcia.
- Celú zmes miešajte, kým sa všetky prísady nespoja.
- V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a potom zmes pomaly a postupne pridávajte do misky s mokrými prísadami.
- Ďalším krokom je pridanie mlieka, pričom stále miešajte celú zmes.
- Nakoniec pridáme sušený kokos a celú zmes premiešame.
- Pripravené cesto nalejeme do formy, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie.
- Kokosový koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 45 minút.
- Pred podávaním koláč posypeme zvyšným kokosom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Raňajky šampiónov – miska zdravia s kefírom a ovocím. Zasýti, zoštíhli a stará sa o črevá
Kysnutý koláč s jahodami, ktorý vonia letom široko-ďaleko. Ešte teplý má chuť detstva
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.