25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign).
Slováci milujú uhorky a s dobrým dôvodom – sú chutné a zdravé. Najčastejšie nakladáme uhorky, kapustu a niekedy aj reďkovky. No existuje nakladaná zelenina, ktorá je nad ostatnými. Biela zelenina si priam pýta nakladanie.
Uhorky sú skutočným bohatstvom. Nehovorím len o ich lahodnej chuti, ale aj o ich zdravotných vlastnostiach. Uhorky sú skvelé pre naše črevá, ideálne ako prísada do šalátov alebo polievok, ale aj ako samostatné občerstvenie, keď máme chuť niečo chrumkať. Príprava nakladaných uhoriek je jednoduchá, no jedno je isté – nakladaný karfiol je bezkonkurenčne najlepší na svete! Musíte si ho pripraviť, inak budete ľutovať.
Nakladaný karfiol. Nakladanie nad nakladaním
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké karfioly,
- soľný roztok (jedna polievková lyžica soli na liter vody),
- na každú nádobu: V nádobe: 3 kúsky koreňa chrenu, 2 strúčiky cesnaku, vetvička kôpru, 2 bobkové listy, 4-6 guľôčok nového korenia.
Nakladaný karfiol – ako na to:
- Vyvarte poháre a vytrite ich do sucha. Uhorky sa určite podarí dokonale, ak ich dôkladne sterilizujeme.
- Pripravte si slaný nálev. Rozpustite soľ vo vode a priveďte ju do varu. Potom nechajte nálev vychladnúť. Nemusí byť studený – ideálne je, ak má izbovú teplotu.
- Karfiol rozdeľte na ružičky a dôkladne očistite. Karfiolové listy môžete použiť na doplnenie zeleninového vývaru – neoplatí sa ich vyhadzovať.
- Na dno každej nádoby vložte cesnak, chren, nové korenie a bobkové listy. Potom celkom pevne usporiadajte ružičky karfiolu, zalejte ich všetkou vodou a na vrch položte zrolovanú vetvičku kôpru.
- Poháre pevne uzavrite a uložte ich na tmavé a chladné miesto. Po týždni sú pripravené na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Karfiol som už roky nevarila. U mňa doma kraľuje pečená verzia. Rodina to behom chvíľky zhltne
Karfiol nastrúham a rodina ich zhltne, akoby dva dni nejedla. Všetko je hotové za štvrť hodiny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.