25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Nakladané uhorky sú pochúťkou, ktorú nájdete takmer v každej špajzi alebo chladničke. Obľúbená pochúťka Slovákov sa však niekedy rada s nami zahráva. Uhorky môžu niekedy v pohári splesnivieť. Už roky používam patent mojej babičky, ktorý tento problém odstraňuje. Výsledkom je, že uhorky sú vždy chutné a po otvorení pohára nikdy nesyčia.
Kyslé uhorky sú našou národnou špecialitou, ktorá nielenže neskutočne dobre chutí, ale je aj mimoriadne zdravá. Nakladané uhorky, o ktorých dnes hovoríme, si však treba trochu okoreniť. Domáce uhorky sú nielen chutným občerstvením, ale aj zdrojom zdravia. Nič však nepokazí radosť z ich prípravy viac, ako keď sa v pohároch objaví pleseň. Po otvorení pohára preto zabudnite na pleseň – stačí babičkin trik a vaše uhorky budú chutné a chrumkavé.
Nádoba s nakladanými uhorkami má takýto povlak? Zabudnite na testovanie a konzumáciu
Slováci uhorky milujú, preto si ich v mnohých domácnostiach stále pripravujú sami. Veď to nie je filozofia! Potrebujete len dobrú zeleninu, zaváraninové poháre, niekoľko prísad a predovšetkým chuť naplniť domácu špajzu až po okraj. Bohužiaľ, pri výrobe sa často môžu vyskytnúť drobné chyby, ktorých výsledkom sú plesnivé uhorky.
Na pokazené uhorky môže poukazovať niekoľko detailov. Jedným z nich je výskyt plesne na povrchu nakladacej tekutiny. Treba ju však odlíšiť od kvasného slizu, ktorý je svetlý, tenký, zvrásnený a objavuje sa po celom povrchu nakladacej tekutiny. Pleseň sa však odlišuje svojou prerušovanou prítomnosťou a farbami – má sivé, modré a zelené sfarbenie. Uhorky s takýmto „prídavkom“ by sa rozhodne nemali konzumovať.
Ako zabrániť plesni v nakladaných uhorkách? Babičkin patent robí zázraky
Nikto nechce obetovať svoju ťažkú prácu na výrobu zaváranín s uhorkami, aby nakoniec narazil na pleseň. Takéto zaváraniny by ste v žiadnom prípade nemali konzumovať, pretože by ste mohli skončiť s otravou jedlom alebo oveľa vážnejšími príznakmi, ktoré si niekedy musia vyžiadať aj návštevu lekára. Na nápravu stačí jednoduchý trik od našej babičky.
Do marinády je dobré pridať trochu cukru a naplniť pohár nakladaných uhoriek až po okraj. Táto nenápadná prísada má konzervačný účinok a zabezpečí, že uhorky budú pevné, chrumkavé a chutné. Ďalším dôležitým trikom je hladina nálevu – nálev by mal úplne pokryť všetky prísady. Nad tekutinou v nádobe by nemal trčať žiadny produkt, pretože takáto chyba určite spôsobí plesne a uhorky skončia v koši.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden trik, ktorý zmení konzervy. Ľahko solené uhorky budú tvrdé a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.