Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Špenát už nikdy nezhorkne. Pripravte ho tak, ako ho pripravovala moja babička

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Objavte tajný recept na špenát, ktorý nikdy nesklame – chuťou ani štruktúrou. Recept mojej babičky je kľúčom k dokonale sladkému špenátu, ktorý sa...

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit).

Objavte tajný recept na špenát, ktorý nikdy nesklame – chuťou ani štruktúrou. Recept mojej babičky je kľúčom k dokonale sladkému špenátu, ktorý sa rozplýva v ústach a zároveň si zachováva všetky zdraviu prospešné látky. Naučte sa kuchárske triky, ktoré zmenia váš prístup k tejto zelenej zelenine. Poviem vám, ako pripraviť špenát, aby ste sa zbavili horkej pachuti a zachovali si všetky výživové vlastnosti.

Špenát sa oplatí pripraviť so zeleninou bohatou na vitamín C
Foto: shutterstock/nika-lit

Špenát je pokladom živín. Je bohatý na vitamíny A, C, K, železo a antioxidanty, podporuje zdravie očí, srdca a imunitného systému. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k dobrému stavu a kondícii organizmu. Vláknina v špenáte navyše zlepšuje peristaltiku čriev, čo môže pomôcť predchádzať zápche a udržiavať zdravý tráviaci trakt. Zistite, ako pripraviť špenát, aby ste sa mohli vždy tešiť dobrému zdraviu.

Ako pripraviť dobrý špenát na panvici?

Hoci špenát nevyniká intenzitou chuti, po obohatení správnymi prísadami sa môže stať kulinárskym objavom. Mdlej pachuti sa môžete vyhnúť tým, že siahnete po aromatickom korení. Cesnak a cibuľa sú klasickou voľbou, ktorá dodá špenátu charakter, rovnako ako soľ a korenie. Ak ho chcete urobiť sviežejším a ľahším, použite citrónovú šťavu a medvedí cesnak, ktoré sú dokonalými spoločníkmi tejto zelenej zeleniny. Pridanie rozpusteného masla nielen obohatí chuť, ale dodá špenátu aj zamatovú štruktúru, najmä v kombinácii so smotanou v omáčke na cestoviny.

V kuchyni stojí za to pripomenúť, že špenát sa dokonale kombinuje s inou zeleninou a mäsom, čím dodáva pokrmom nádych sofistikovanosti. Základom je pridať ho až na samom konci varenia, čím sa zachová jeho štruktúra a výživová hodnota. Na to, aby bol čerstvý aj mrazený špenát pripravený na podávanie, stačí krátka tepelná úprava trvajúca len niekoľko minút.

Kulinárski odborníci odporúčajú pridať zeleninu bohatú na vitamín C, ako sú papriky, paradajky alebo citrusy, ktoré pomáhajú uvoľňovať železo obsiahnuté v špenáte. Môžete tiež experimentovať s rôznymi bylinkami a koreninami, ako je bazalka, rozmarín alebo oregano, ktoré sa dokonale spájajú s chuťou špenátu. Jedinečnú hĺbku pokrmu dodá dusenie špenátu na olivovom oleji alebo masle s cesnakom alebo šalotkou. Pre milovníkov orientálnych chutí sa špenát dobre kombinuje s kari korením, a ďalšími koreninami ako je kurkuma, rímska rasca, koriander a zázvor.

Čerstvý špenát obsahuje viac vitamínov a minerálov ako mrazený
Foto: shutterstock/alicja neumiler

Dusený špenát so smotanou – ako ho pripraviť?

Špenát sa na Slovensku pestuje od 17. storočia a v kuchyni sa používa stále. Moja babička, ktorá ho veľmi často pripravovala v rôznych podobách, sa so mnou podelila o jedinečný recept. Odvtedy ho pripravujem len týmto spôsobom. Vždy vyjde chutný a krémový.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých špenátových listov,
  • 4 veľké strúčiky cesnaku,
  • 2 stredne veľké šalotky,
  • 1 plný hrnček hustej smotany,
  • 3 lyžice rozpusteného masla,
  • soľ podľa chuti,
  • čerstvo mleté korenie.

Recept na špenát so šalotkou a smotanou:

  1. Vyberte čo najčerstvejšie špenátové listy a vyhoďte všetky, ktoré vyzerajú zvädnuté. Odrežte hrubé stonky a listy dôkladne opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Špenát scedíme pomocou odstredivky na šalát alebo ho opatrne položíme na papierovú utierku.
  2. Šalotky a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak máte väčšie špenátové listy, môžete ich jemne natrhať na menšie kúsky alebo nakrájať na tenké pásiky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo. Pridajte šalotku a počkajte, kým zosklovatie. Potom pridajte nasekaný cesnak a na miernom ohni ho smažte asi 2 minúty, pričom nezabudnite miešať. Keď sú cibuľa a cesnak hotové, pridajte k nim špenát a miešajte, kým listy nezmäknú.
  4. Do sklovitej zeleniny nalejte smotanu a za stáleho miešania sa uistite, že sa všetky prísady dobre spojili. Varte, kým sa neodparí prebytočná tekutina a omáčka nezhustne.
  5. Nakoniec špenát ochuťte soľou a korením a na zvýraznenie chuti pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Rovnako ako čerstvý špenát, aj mrazený špenát si vyžaduje náležitú prípravu. Keď ho vyberiete z mrazničky a hodíte do panvice s orestovanou cibuľou a cesnakom, je dobré zvýšiť teplotu, aby sa rýchlo odparila voda, ktorá sa uvoľnila počas rozmrazovania. Najlepšie je to urobiť pred pridaním smotany. Je dôležité, aby sa nepripálila, pretože by sa tým mohla pokaziť chuť pokrmu.

Ak plánujete špenát použiť ako náplň, napríklad do knedlí alebo palaciniek, môžete smotanu nahradiť syrom feta alebo syrom tilsit, ktorý sa so špenátom dokonale spojí a dodá mu krémovú štruktúru a bohatú chuť. Keď je špenát orestovaný, odstráňte panvicu z ohňa, pridajte vybraný syr a dochuťte soľou, korením a čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, aby ste dosiahli plnú chuť.

slané palacinky_špenát_feta
Ak plánujete špenát použiť ako náplň, napríklad do knedlí alebo palaciniek, môžete smotanu nahradiť syrom feta alebo syrom tilsit
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Čerstvý alebo mrazený špenát – čo si vybrať?

Čerstvý špenát je známy vysokým obsahom vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C a K, ako aj železa. Na druhej strane, mrazený špenát môže v procese mrazenia stratiť niektoré nutričné hodnoty, ale stále je dobrým zdrojom základných živín. Za zmienku stojí aj to, že čerstvý špenát poskytuje viac kyseliny listovej a vitamínu B, ktoré môžu zabrániť srdcovým chorobám. Pri preprave na dlhé vzdialenosti alebo pri týždennom skladovaní v chladničke však môže obsah folátov výrazne klesnúť, preto je mrazený špenát vhodnejším zdrojom.

Mrazený špenát je ľahko dostupný v mrazenom oddelení väčšiny obchodov s potravinami a vyžaduje si minimálnu prípravu. Na druhej strane, jeho čerstvý náprotivok si pred použitím môže vyžadovať umytie, odstránenie stonky a nakrájanie. Nemožno však poprieť, že čerstvý špenát je často chválený pre svoju žiarivú farbu, chrumkavú štruktúru a jemnú chuť. Pri tepelnej úprave si zachováva všetky tieto vlastnosti, vďaka čomu je obľúbenou voľbou do šalátov a dusených pokrmov. Na druhej strane môže mať mrazený špenát po rozmrazení a tepelnej úprave o niečo jemnejšiu štruktúru a jemnejšiu chuť.

Treba tiež vziať do úvahy, že čerstvý špenát má obmedzenú trvanlivosť a môže sa pokaziť, ak sa rýchlo nespotrebuje. Mrazený špenát sa dá dlhšie skladovať v mrazničke, čo vám umožní pripraviť väčšiu zásobu špenátu. Okrem toho je často ekonomickejšou voľbou ako čerstvá verzia. Z tohto dôvodu predstavuje skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú do svojich jedál pridať zelenú zeleninu bez toho, aby vyčerpali svoj rozpočet.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Listová zelenina nielen dobre chutí, ale aj zlepšuje trávenie. Jem ich ráno a kilá miznú

Je to najzdravšia zelenina na svete. Varíte ju takto? Veľká chyba


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dosť bolo potenia a nezdravých dezodorantov. Babičkine domáce a lacné spôsoby sú spoľahlivé

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/siam.pukkato). Ak máte obavy o svoje zdravie, možno sa budete chcieť vyhnúť antiperspirantom obsahujúcim agresívne chemikálie a hľadať prirodzenejší…

Nejedzte tieto výrobky pred pobytom na slnku. V opačnom prípade sa vám môže objaviť vyrážka a škvrny

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/summerstock). Čo spôsobuje fotosenzibilizáciu a čo to vlastne je? Počas krásneho slnečného počasia, keď plánujete tráviť veľa času vonku,…

Koľko stojí hodina používania klimatizácie? Toľko zaplatíte za príjemný chlad

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios). V lete je výskyt horúceho počasia veľmi častý. Z tohto dôvodu sa mnoho ľudí rozhodne investovať do…

Namažte ním vodovodný kohútik a vodný kameň bez stopy zmizne. Funguje zakaždým

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Georgiy M). Kanvice, sprchové kúty, ale predovšetkým vodovodné kohútiky okamžite prezradia, či máte doma tvrdú vodu. Škaredé a nevzhľadné…

Vyživuje a spevňuje pokožku a nepatrí medzi najdrahšie ošetrenia. Môžete si ho urobiť sami doma

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alina Kruk). Telový peeling je procedúra, ktorú by sme mali natrvalo zaviesť do svojej rutiny starostlivosti o pleť. Systematický…

Auto Trendy

Klimatizácia v aute nefunguje - v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v súčasnosti v krajine máme. Žiaľ, v…

Opel nebude lacná značka? Stačí sa pozrieť na ceny novej Frontery

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Minulý týždeň Citroen odhalil všetky karty týkajúce sa nového modelu C3 Aircross. Teraz sme sa dozvedeli prvé ceny jeho sesterského modelu Frontera. Verdikt? Opel nebude…

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o vozidlá SUV, Kia je na zozname referenčných značiek. Výrobca má vždy v zásobe množstvo argumentov, aby zákazníci…

Takto bude vyzerať nočná mora SUV značky Dacia? Európu postaví na nohy šokujúco nízkou cenou

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nová ponuka spoločnosti MG Motor, známej nízkonákladovej značky v Európe, je predurčená na úspech. Už dávnejšie dala jasne najavo, že má v úmysle ukradnúť pozornosť,…

Toto nové čínske SUV je takmer vernou kópiou Ferrari Purosangue. Bude však oveľa, oveľa, oveľa lacnejšie

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Po premiére sedanu SU7 pracuje čínsky gigant na svojom druhom modeli, ktorým bude, samozrejme, SUV. Niet divu, veď práve tento typ karosérie je dnes medzi…

Takáto prémia tu ešte nikdy nebola. Nové SUV od Renaultu čerpá od bohatých príbuzných

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzsky gigant práve predstavil úplne nový Renault Grand Koleos. SUV bude mať čoskoro premiéru ako hybrid na báze Geely a Volvo. Bude dvojčaťom modelu Geely…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov