26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Moja mama už dávno nepoužíva cukor na výrobu džemov alebo domáceho pečiva. Nahrádza ho inými zázrakmi, ktoré teraz ľahko nájdete na našom trhu s potravinami. Džemy chutia sladko a majú menej kalórií. Ak máte cukrovku alebo držíte diétu, je to skvelé riešenie.
Ľudia často hľadajú vo svojej strave náhradu za cukor. V ktorých oblastiach však možno cukor nahradiť? Je xylitol (brezový cukor) vhodný aj na pečenie? Varí sa s ním rovnako dobre? Rozpúšťa sa rovnako ľahko v tekutinách? Odpoveď na tieto otázky je áno, áno a áno.
Cukor v džemoch možno nahradiť xylitolom. Má menej kalórií a je sladší
Väčšina receptov na džem zo všetkých overených a spoľahlivých zdrojov vyžaduje pridanie 5 až 9 šálok (1 až 1,8 kg) cukru na jednu dávku, a to len na niekoľko pohárov! Napriek tomu, že xylitol je sladší ako cukor, je menej kalorický a pridáva sa ho do jedla menej. Xylitol sa odporúča pre diabetikov a ľudí na diétach.
Xylitol je sladký a džemy sú dobré. Majú dokonca o polovicu menej kalórií
Xylitol úspešne nahrádza cukor nielen v džemoch, ale aj v koláčoch, dezertoch, kompótoch a dokonca aj v domácom čaji. Nie je prekvapením, že má menej kalórií a spotrebuje sa ho menej ako cukru. Na výrobu džemu by sa ho malo použiť 600 až 800 g na 1 kg ovocia, čo je oveľa menej ako tradičné sladidlo.
Xylitol si môžete kúpiť v obchode s potravinami. Malé balenie vydrží dlho
Moja mama kupuje xylitol v známych supermarketoch a pridáva ho nielen do džemov, ale aj do koláčov. Stačí si na internete vyhľadať, v akom pomere k cukru sa má pridávať do známych jedál, a máte hotovo. Vaše dezerty budú zdravšie a menej kalorické, ale stále chutné a sladké.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly a nízkokalorický dezert. Jedna porcia tohto cheesecaku má len 120 kcal
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.