Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prestala som vyhadzovať odrezané konce špargle. Na týchto jedlách si pochutná celá rodina

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz). Špargľa je jednou z najchutnejších a najočakávanejších sezónnych druhov zeleniny. Vďaka svojej jedinečnej chuti je ideálnou prílohou mnohých jedál a mnohokrát hrá...

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).

Špargľa je jednou z najchutnejších a najočakávanejších sezónnych druhov zeleniny. Vďaka svojej jedinečnej chuti je ideálnou prílohou mnohých jedál a mnohokrát hrá v jedle prvé husle. Keď ju beriete na kulinársky stôl, neoplatí sa plytvať končekmi špargle. Hoci ich zvyčajne odrezávame, stále sa dajú kreatívne využiť. Neodpisujte kúsok tejto chutnej zeleniny.

Čo robiť s končekmi zo špargle? Nemali by skončiť v koši
Foto: shutterstock/Gudrun Muenz

Ako chutí špargľa?


Špargľa má jedinečnú, jemnú chuť, ktorá je zároveň horká a slaná. Nároční gurmáni v nej dokážu rozoznať orieškové tóny. Zelená špargľa má výraznejší trávnatý charakter, zatiaľ čo biela špargľa je jemnejšia a decentnejšia. Oba druhy sa hodia k rôznym koreninám a prílohám, čo z nej robí univerzálnu kulinársku surovinu.

Existuje mnoho názvov pre jedlá zo špargle


Chutia výborne pečené, vyprážané alebo dusené. O receptoch zo špargle by sa dalo písať dlho, ale tentoraz sa zameriame na to, čo robiť so končekmi špargle. Vo väčšine receptov sa odporúča, aby ste pred riadnou tepelnou úpravou špargle odrezali konce, po ktorých ich reflexívne vyhodíme do koša na bioodpad. To všetko preto, že sú zvyčajne tvrdšie a drevnaté. Ukazuje sa však, že stačí trochu kuchynskej kreativity a končeky špargle prekvapia nejedného kulinárskeho odborníka.

Na niektoré jedlá, ktoré vám navrhujeme budete potrebovať väčšie množstvo. Ako ich zozbierať bez rizika, že sa čerstvá zelenina pokazí? Tvrdé konce špargle môžete aj úspešne zamraziť.

Nakladaná špargľa vás prekvapí


Chutné a chrumkavé – končeky špargle sú ideálne na nakladanie. Budú originálnym doplnkom každej špajze.


Potrebné ingrediencie:

  • končeky nakrájané z dvoch zväzkov zelenej špargle
  • 3 vetvičky kôpru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vody
  • 1 lyžička soli
  • malý kúsok chrenu
  • niekoľko horčičných semienok
Chutné a chrumkavé – aj končeky špargle sú ideálne na nakladanie
Foto: shutterstock/HandmadePictures

Spôsob prípravy:

  1. Špargľu umyte a osušte na papierovej utierke. Uložte ich tesne do sklenenej nádoby.
  2. Očistený cesnak, na kocky nakrájaný chren a kôpor vložte do pohára.
  3. Vodu so soľou prevaríme. Po vychladnutí na izbovú teplotu zalejte konce špargle v pohári.
  4. Uzavrite a necháme týždeň nakladať. Po tomto čase sú pripravené na konzumáciu.

Varenie bez plytvania alebo vývar zo špargle


Netušíte, čo robiť s čerstvo nakrájanými končekmi špargle? Jedným zo spôsobov, ako ich rýchlo využiť, je pripraviť z nich aromatický vývar. Jednoducho ich uvarte v osolenej vode. Ide o šikovný spôsob prípravy zeleninového základu do polievok alebo omáčok. Ten je ideálny na prípravu rizota.

Využite špargľovú sezónu a pripravte si lahodnú polievku
Foto: shutterstock/etorres


Krémová polievka je kráľovnou varenia so zvyškami

Krémové polievky chutia skvele ako prvý chod na obed alebo ako výživná teplá večera. Nič vám nebráni pridať do jedla konce špargle. Dobre sa hodia k polievkam so zemiakmi, cuketou alebo mrkvou. Po rozmixovaní si nikto neuvedomí, že v recepte sú kuchynské zvyšky a chuť bude lahodná. Pred podávaním polievku ozdobte opraženými mandľami, pažítkou alebo kôprom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Moja babička ich prvýkrát ochutnala a bola nadšená. Povedala, že už dlho nejedla nič lepšie

Špargľa v slanine na grile


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Podceňované ovocie je plné vlákniny. Pomôžu regulovať činnosť čriev

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dotshock). Slováci vraj datle nijako zvlášť neholdujú, a to je chyba. Toto exotické ovocie, pestované už od praveku, je…

Pravidelne zalievajte levanduľu výživným odvarom. Bude sa jej dariť

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beekeepx). Nádych Provence v záhrade? Levanduľa pomôže dodať vášmu priestoru nádych romantiky. O rastlinu by ste sa mali dobre…

Tieto miesta v domácnosti sú rajom pre kliešte. Skrývajú sa nielen na dvore

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstokc/v.gi). Jar vonku praje prechádzkam, no so stúpajúcou teplotou pozorujeme pribúdajúci počet kliešťov. Ukazuje sa však, že ich možno…

Ako voda s kurkumou vplýva na organizmus? Expertka vysvetľuje raz navždy

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Voda s prídavkom kurkumy ráno si získava čoraz väčšiu popularitu. Mnoho ľudí je presvedčených, že podporuje imunitu…

Drevená lyžica na hrnci. Tu je osvedčený spôsob varenia jedla

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Keď sa počas varenia cestovín začne variť mlieko alebo voda, zaplaví sporák a skrinky, čo znamená ďalšie…

Auto Trendy

Najosamelejší dom sveta: Tajomná budova na ostrove, kde sa zastavil čas

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde nepočuť nič iné len šum mora a kriky vtákov. Žiadne autá, žiadni susedia, žiadny ruch civilizácie. Len vy, divoká príroda a…

Tesla Cybercab na stopke! Obchodná vojna s Čínou uväznila revolučné robotaxi

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla plánovala spôsobiť revolúciu v doprave svojím plne autonómnym vozidlom Cybercab. Tento ambiciózny projekt však narazil na tvrdé prekážky. Obchodná vojna medzi USA a Čínou,…

Horiaci motor Boeingu 737 vydesil pasažierov: Explózie a obrovská ohnivá guľa!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Len niekoľko minút po štarte zažili pasažieri amerických aerolínií United Airlines desivé chvíle. Jeden z motorov stroja Boeing 737 začal horieť a spôsobil chaos na…

Legenda sa vracia: V retro štýle 80. rokov

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz opäť dokazuje, že spojenie minulosti s modernou technológiou môže byť viac než úspešné. S limitovanou edíciou G-Class Edition STRONGER THAN THE 1980s sa vracia…

Šialené, ale funguje! Tento jednoduchý trik vám pomôže nájsť auto na preplnenom parkovisku

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Strácate nervy na preplnenom parkovisku, keď márne hľadáte svoje auto? Máme pre vás prekvapivo jednoduchý a možno trochu zvláštny trik, ktorý naozaj funguje. Stačí použiť…

Sklo plné šmúh? Chyby, ktoré pri čistení auta robíme stále!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na prvý pohľad dokonalé auto, no pri pohľade cez sklo vás čaká rozčarovanie – šmuhy, mastnota a neznesiteľné škvrny. Ako je možné, že ich tam…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov