29.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G.Tbov).
Banánová šupka končí v 99 percentách času v koši. Niektorí ľudia ju nechávajú na výrobu hnojiva. Ukazuje sa však, že rovnako dobre, alebo možno ešte lepšie poslúži v kuchyni ako prísada do… pečiva. Vedci dokázali, že mletá banánová šupka poskytuje cenné nutričné a zdravotné hodnoty vrátane antioxidantov, ktoré majú protirakovinové vlastnosti.
Vedci skúmali mimoriadne vlastnosti banánovej šupky. Výsledky výskumu boli publikované v časopise „ACS Food Science and Technology“. Ukazuje sa, že zaobchádzať s týmito šupkami ako s odpadom a vyhadzovať ich do koša je značné plytvanie potravinami a cennými živinami.
Vyhadzujete banánovú šupku? Zbytočne. Ani neviete, aké poklady ukrýva
Samozrejme, nejde o to jesť ich surové. Výskumníci naznačujú, že šupky by sa mali blanšírovať, sušiť a potom rozdrviť na múku. Ako sme sa dočítali na Science Alert, ktorý opísal výsledky výskumu, pečivo s pridaním takejto banánovej múky chutí rovnako dobre a niekedy dokonca lepšie ako tie, ktoré sú vyrobené len z pšeničnej múky.
Chuť je však len začiatok pozitívneho zoznamu. Pečivo s banánovými šupkami pripravené pre účastníkov štúdie obsahovalo viac vlákniny, horčíka, draslíka a antioxidantov. Úlohou toho druhého je bojovať s nadbytočnými voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú starnutie a sú zodpovedné za vznik mnohých chorôb vrátane rakoviny.
Jedinou nevýhodou použitia múky z banánových šupiek bola o niečo vyššia tvrdosť koláčikov a ich hnedá farba, pravdepodobne kvôli dodatočnému množstvu vlákniny. Za optimálnu sa považovala múka s obsahom do 7,5 % práškových šupiek.
Hoci sa predmetná štúdia zamerala iba na sušienky, ako poznamenáva Science Alert, výsledky naznačujú, že práškové kôrky možno pridať aj do iného pečiva, ako sú koláče a chleby a dokonca aj cestoviny.
Vedci spomínajú aj ďalšiu výhodu používania banánových šupiek v kuchyni. Sú určené na predĺženie trvanlivosti produktov, do ktorých boli pridané. Je to preto, že majú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. Nie je to jediné ovocie, ktoré sa tým môže pochváliť. To isté platí pre šupku z manga.
Takže predtým, ako vyhodíte banánovú šupku, dobre si to rozmyslite. Možno bude užitočná aj na niečo iné. Aj keď nie v kuchyni, tak minimálne ako materiál na hnojivo.
Ako využiť banánové šupky? Vyrobte hnojivo, vďaka ktorému budú vaše rastliny rásť ako burina
Na prípravu takéhoto hnojiva potrebujete šupky z troch alebo štyroch plodov, dva litre vody a veľkú plastovú fľašu alebo vedro. Dôkladne umyté šupky treba zaliať teplou vodou a potom nechať na teplom mieste dva týždne kvasiť. Potom zmes zrieďte vodou v pomere 1:5 alebo 1:10 v prípade črepníkových rastlín.
Hnojivo z banánovej šupky by sa malo používať raz týždenne. Rastlinám poskytne cenné zložky, ako je fosfor, draslík, síra, vápnik a kyselina kremičitá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Neuveríte, aký je tento citrónový koláč jednoduchý. Urobila som ho a všetci sa po ňom idú zblázniť
Metabolizmus sa po 40. roku života výrazne spomaľuje? Toto je návod, ako ho opäť naštartovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.